Internacional03/09/2016

La Xina i els Estats Units ratifiquen junts l'Acord de París contra el canvi climàtic

L'acord no serà vinculant fins que el signin 55 països que representin el 55% de les emissions globals. Tots dos països suposen gairebé el 40% del total

Efe

Hangzhou (Xina)Els presidents dels EUA, Barack Obama, i de la Xina, Xi Jinping, han ratificat aquest dissabte junts l'Acord de París contra el canvi climàtic, en un acte dins de la cimera del G-20 a la ciutat xinesa de Hangzhou, en presència del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon. Aquest pas podria ajudar a fer que el pacte, que està destinat a substituir el Protocol de Kyoto, entri en vigor abans que s'acabi l'any; perquè això passi fa falta que almenys 55 països que sumin en total el 55% de les emissions contaminants globals completin el procés de ratificació.

Inscriu-te a la newsletter Disculpeu-me, soc de lletresEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Xina i els EUA, els dos països més contaminants del món, sumen prop del 40% de les emissions globals, de manera que la seva ratificació ajudarà a estar més a prop de fer que aquest acord sigui vinculant.

Cargando
No hay anuncios

Un pacte històric aprovat a l'últim segon

"Quan hi ha voluntat i ambició, i quan hi ha països com la Xina i els EUA preparats per demostrar el lideratge i predicar amb l'exemple, és possible crear un món més pròsper", ha dit el president dels EUA quan ha anunciat la ratificació del pacte. Entre els que estan ultimant el procés de ratificació hi ha el Brasil, l'Argentina, Corea del Sud i el Japó.

Cargando
No hay anuncios

"La imatge dels dos grans emissors fent junts aquest pas abans del que s'havia predit ha de donar confiança a la comunitat global perquè altres països formin part d'aquest esforç", ha opinat Brian Deese, assessor principal del govern d'Obama sobre canvi climàtic, que ha instat l'Índia a unir-s'hi, entre altres. L'Índia, la Xina, Rússia, el Brasil i Sud-àfrica formen els BRICS, l'associació que aplega les economies emergents que, després d'anys de creixement desbordants i demanda de matèries primeres, ara veuen com les seves economies s'han frenat o estan en números vermells.

La ministra de Medi Ambient francesa i presidenta de la COP21 de París fins al mes de novembre, Ségolène Royal, també ha mostrat la seva satisfacció del pas de xinesos i nord-americans a acceptar una "economia de baix contingut de carboni".

Cargando
No hay anuncios

Aquest acord pot donar un impuls significatiu a l'Acord de París, al qual van arribar prop de 200 països el desembre passat, en què van decidir reduir els gasos de l'efecte hivernacle i mantenir increments de temperatures mundials "molt per sota" de dos graus centígrads. La Xina representa poc més del 20% de les emissions globals, mentre que els EUA representen el 17,9%, Rússia el 7,5% i l'Índia el 4,1%.

Cargando
No hay anuncios

La candidata dels demòcrates a la presidència dels EUA, Hillary Clinton, és una ferma partidària de l'acord, però el seu homòleg republicà, Donald Trump, ha opinat que el canvi climàtic és un engany i ja ha anunciat que abandonarà l'Acord de París si és escollit.

Obama i Xi obren la porta, també, a complir dos acords ambientals mundials més: el Protocol de Montreal, per disminuir gradualment els refrigerants de l'aire condicionat, i una mesura basada en el mercat per reduir les emissions de carboni de l'aviació.