França

Olympe, la 'youtuber' francesa de 23 anys que ha demanat el suïcidi assistit

Tot i que l'eutanàsia està ben regulada a Bèlgica, els casos per raons psiquiàtriques són molt més polèmics

ARA
2 min
Olympe té 23 anys i vol demanar el suïcid assistit

BarcelonaUna youtuber de 23 anys, coneguda com a Olympe, ha commocionat França anunciant a través de les xarxes que ha demanat el suïcidi assistit i que té intenció de dur-lo a terme a Bèlgica a finals d'aquest any. La jove pateix diversos problemes de salut mental, a més de greus traumes derivats d'una infantesa en què va patir abusos sexuals i assetjament escolar. "El motiu no és que no ho hagi intentat tot, el motiu és que estic esgotada", explica, en un emotiu vídeo en què diu que no espera que la gent "comprengui" la seva decisió perquè no ha viscut la seva vida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons ha dit ella mateixa al seu canal de YouTube –Le Journal d'Olympe, on té més de 257.000 seguidors–, la jove pateix trastorn de personalitat dissociativa (TPD), i ha de bregar amb més de 15 personalitats diferents, assegura. Utilitza la seva plataforma per parlar de psicologia i tractar amb naturalitat el seu trastorn, pel qual el seu cervell està "fragmentat en diverses parts", cadascuna amb identitat i "amb els seus gustos, opinions, pensaments i capacitats propis". Olympe ho descriu com "diverses persones en un mateix cos".

A més de TPD, pateix trastorn de dèficit d'atenció i estrès posttraumàtic per experiències dramàtiques que va viure en el seu passat. La jove, abandonada pels seus pares, va passar per diverses cases d'acollida durant la infància i sosté que va patir abusos sexuals durant quatre anys. Va ser víctima de cinc violacions durant l'adolescència, una en grup, i assegura que ha patit assetjament escolar durant més de 14 anys.

Per tot plegat, Olympe declara que està massa "cansada" per continuar afrontant aquests problemes, més encara quan no té "una família ni ningú" que faci de contrapès a tot el seu patiment. Per això, diu que ja ha contactat amb metges de Bèlgica, on el suïcidi assistit per motius psicològics és legal, amb la intenció de treure's la vida allà l'últim trimestre d'aquest 2023.

L'eutanàsia a Bèlgica

L'eutanàsia és un dret que els malalts terminals poden sol·licitar a Bèlgica des de l'any 2002. La llei belga pel que fa a aquesta pràctica es considera una de les més avançades del món, té una elevada acceptació ciutadana i només la critiquen certs grups religiosos. Malgrat tot, els casos de malalties psiquiàtriques són més delicats i generen molt més debat sobre si l'eutanàsia s'hi hauria de poder aplicar o no.

A França, el país d'Olympe, el govern d'Emmanuel Macron va engegar una comissió ciutadana al desembre per debatre sobre l'eutanàsia i el suïcidi assistit. La comissió està formada per uns 180 membres elegits per sorteig i és assessorada per experts, i té l'objectiu de fer propostes de manera col·lectiva sobre una qüestió tan "sensible i greu" com aquesta, segons Élisabeth Borne, primera ministra francesa.

stats