REVOLTES AL MÓN ÀRAB

Els ministres d'exteriors de la UE estudiaran aquesta tarda la resposta a les revoltes àrabs

L'Alta Representant, Catherine Ashton, els ha convocat per debatre en el nou context la relació dels estats europeus amb els de la ribera sud del Mediterrani

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) es reuniran aquest diumenge a la tarda a Brussel·les per debatre en profunditat les conseqüències de les revoltes a Tunísia, Egipte i altres països del món àrab i estudiar com pot donar suport Europa als processos democràtics.

Convidats per l'Alta Representant, Catherine Ashton, els ministres celebraran un sopar de treball centrat exclusivament en la situació a la regió, on les revolucions a Tunísia i Egipte s'han estès a països com Líbia, el Iemen i Bahrain.

El debat continuarà demà, dilluns, durant la sessió formal del consell de ministres, en la qual aprovaran un document amb les conclusions.

Segons fonts diplomàtiques, l'esborrany en què estan treballant és un text "molt general", on el que fan sobretot és saludar les transicions democràtiques impulsades pels ciutadans de Tunísia i Egipte, tot i que serà reforçat amb aportacions dels ministres abans de la seva aprovació.

Ashton, que la setmana passada va visitar Tunísia i diversos països del Pròxim Orient i que la pròxima setmana anirà a Egipte, presentarà als ministres un document amb algunes de les possibles opcions per traduir en termes concrets el suport europeu a la democràcia a la riba sud del Mediterrani.

En el cas de Tunísia, la Unió Europea ha destinat un primer paquet de 17 milions d'euros per ajudar a organitzar-hi unes eleccions democràtiques aquest any, que se suma als 258 milions d'euros que el bloc tenia compromesos amb el país per al període 2011-2013.

A més, Ashton ha anunciat contactes amb el Banc Europeu d'Inversions (el president de l'entitat financera participarà dilluns a la reunió ministerial) per llançar un programa de préstecs de fins a 1.000 milions d'euros per als països del nord d'Àfrica.

D'altra banda, un grup d'estats membres, entre ells Espanya, treballa en un informe conjunt d'anàlisi sobre la situació al món àrab i les conseqüències de les revoltes, que també podrien discutir durant la reunió de demà.

Entre les iniciatives que discuteixen els vint, destaca la voluntat d'aconseguir que la Unió per la Mediterrània sigui un veritable fòrum per tractar la situació amb els països de la riba sud i una reforma profunda de la política de veïnatge europea, a través de la qual els estats europeus han recolzat durant anys règims com els de Zine El Abidin Ben Ali (Tunísia) i Hosni Mubàrak (Egipte) per garantir l'estabilitat.

Els ministres també estudiaran si congelen els béns a una llista d'alts càrrecs de l'antic règim egipci facilitada per les actuals autoritats del país, després que el mes passat van fer el mateix amb l'expresident tunisià i la seva esposa.

En principi, a la llista no figuren ni Mubàrak, ni la seva família, segons han confirmat fonts comunitàries.

La UE té intenció de respondre positivament a la petició del Caire, però encara està recopilant informació i, a priori, no serà dilluns quan prengui la decisió de bloquejar béns i comptes.

Més continguts de