CRISI MIGRATÒRIA
Internacional 07/09/2016

París obrirà dos camps de refugiats abans d’acabar l’any

Els centres seran temporals i oferiran atenció mèdica i social bàsiques

Alícia Sans
3 min
París obrirà dos camps de refugiats abans d’acabar l’any

ParísEl futur camp humanitari de París, un projecte impulsat per l’alcaldessa Anne Hidalgo, va agafant forma. De fet, Hidalgo va anunciar ahir, juntament amb la ministra d’Habitatge, Emmanuelle Cosse, que en comptes d’un camp seran dos, situats al sud-est i al nord de París. Aquest últim obrirà les portes a mitjans d’octubre en un antic magatzem de l’empresa ferroviària estatal SNCF i tindrà una capacitat de 400 places, amb la possibilitat de tenir-ne fins a 200 més d’aquí a finals d’any. Aquest camp estarà reservat exclusivament als homes sols i podran estar-s’hi entre “cinc i deu dies”, va explicar l’alcaldessa, amb “l’objectiu principal” de donar-los una primera assistència mèdica i d’acollida i tramitar-los el procediment d’asil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’altre camp, encara en obres, estarà situat a Ivry-sur-Seine, en una antiga fàbrica d’Eau de Paris, l’empresa pública que s’encarrega de subministrar i distribuir l’aigua a la capital francesa, i acollirà “públic vulnerable”: famílies, dones soles o amb nens, “que necessiten un acompanyament molt més important”. Amb una capacitat de 350 places, està previst que el camp del sud-est de París s’obri a finals d’any. Com en el camp nord, també hi haurà un acompanyament social i sanitari, en aquest cas “especialment adaptat” per a les dones. Les dues instal·lacions estaran connectades per un servei d’autobusos.

Hidalgo va matisar que els camps “són temporals”, ja que “en dos o quatre anys han d’acollir altres projectes” de ciutat, i, per tant, passat aquest temps “s’hauran de desallotjar” per destinar-los a altres usos. És per això que l’arquitecte del camp nord, Julien Beller, ha ideat instal·lacions modulables que podran ser reubicades en altres llocs.

Segons apunten alguns mitjans francesos, l’obertura imminent del camp de París podria anar lligada amb el recent anunci del ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, de desmantellar “tant aviat com sigui possible” la zona nord de la Jungla de Calais. Abans, però, caldrà el vistiplau del Consell d’Estat, a qui el ministre ha recorregut després que el Tribunal Administratiu de Lilla aturés l’ordre de tancament “dels espais de venda il·legal”. A més, entre els dos camps de París hi ha un màxim de 950 places, una xifra del tot insuficient per poder acollir els 6.900 refugiats -més de 9.000 segons les ONG- que hi ha ara a la ciutat del nord de França i a qui s’hauria de reallotjar .

Un nou desallotjament

A París, si bé l’Ajuntament diu haver atès -amb l’ajuda d’associacions i la prefectura de la regió de l’Illa de França- més de 15.000 persones en centres d’acollida des del 2015, els campaments a la intempèrie encara formen part de la foto de postal de la ciutat, malgrat la vintena d’evacuacions que la policia ha efectuat des de principis d’any. Precisament, l’anunci va coincidir ahir amb un nou desallotjament de centenars d’immigrants instal·lats al nord de París i amb la notícia de l’incendi presumptament provocat la nit de dilluns en un edifici destinat a acollir a partir del mes vinent un centre d’immigrants a Forges-les-Bains, al sud de la capital. Hidalgo va considerar “vergonyós” el presumpte sabotatge, que està sent investigat per les autoritats franceses.

L’Ajuntament de París ha desembutxacat 5,2 milions d’euros, un 80% dels 6,5 milions que ha costat. El govern francès ha liquidat la resta i, un cop el camp estigui operatiu, es farà càrrec del total de les despeses d’allotjament. Amb tot, s’estima que el pressupost anual arribarà als 8,6 milions d’euros: 40 euros per persona i dia.

Un jutjat avala el veto al burquini per seguretat

El Tribunal Administratiu de Bastia ha rebutjat l’apel·lació de l’organització Lliga de Drets Humans que demanava la suspensió del decret antiburquini emès per l’alcalde de Sisco, un municipi costaner de l’illa francesa de Còrsega que a l’agost va prohibir l’ús del banyador islàmic com a resposta a una baralla entre veïns d’origen marroquí, d’una banda, i no marroquí, d’una altra.

El jutge del Tribunal valora la recent sentència del Consell d’Estat que prohibeix el decret antiburquini perquè el considerar inconstitucional i que vulnera les llibertats individuals de les dones musulmanes, però matisa que en el cas de Sisco, on es van produir aldarulls amb ferits i tot, afirma que la presència d’una dona amb un vestit de bany que li cobreixi el cos pot “generar riscos” i alterar l’ordre públic, cosa que precisament l’alcalde va voler “prevenir” decretant el veto.

En conèixer la sentència, l’alcalde de Sisco, Ange-Pierre Vivon, ha afirmat sentir-se “alleujat” no només pel seu municipi sinó per tot Còrsega i ha assegurat haver rebut suport de molts polítics per la seva decisió antiburquini, segons avançava ahir en la seva edició digital el diari Le Figaro.

stats