Internacional 09/05/2016

Corea del Nord expulsa un periodista de la BBC

Jonathan Wingfield-Hayes s'ha hagut de disculpar després de 8 hores d'interrogatoris per unes cròniques que retrataven la vida quotidiana de Pyongyang

Ara
2 min
Wingfield-Hayes arriba a l'aeroport de Pekín després de ser expulsat de Corea del Nord

BarcelonaUn equip de la BBC liderat pel corresponsal Jonathan Wingfield-Hayes, que s'havia desplaçat a Corea del Nord per cobrir el Congrés del Partit dels Treballadors, ha estat expulsat aquest dilluns després de passar tres dies retingut per les autoritats del país.

Wingfield-Hayes va ser arrestat a l'avió quan ell i el seu equip, la productora Maria Byrne i el càmera Matthew Godard, estaven a punt d'abandonar Corea del Nord. Les autoritats nord-coreanes els van traslladar a un hotel on, després d'una intensa sessió d'interrogatoris de vuit hores, el periodista va haver de firmar una declaració de disculpa. Aquest dilluns ha estat deportat i se li ha prohibit l'entrada a Corea del Nord en el futur.

Per cobrir el Congrés del Partit dels Treballadors el règim ha permès l'entrada de 130 periodistes estrangers. Però Wingfield-Hayes i el seu equip van accedir a Corea del Nord dies abans del congrés amb un grup de científics i premis Nobel que es desplaçaven al país per un viatge de recerca. El periodista de la BBC ha firmat un seguit de cròniques retratant la vida quotidiana a la capital, Pyongyang, que no han caigut gens bé al règim de Kim Jong-un. Un funcionari nord-coreà, en declaracions recollides per l'agència Reuters, ha dit que el periodista havia fet una cobertura caracteritzada per "fets i realitats distorsionades" i que "deixava malament els líders del país".

En una de les cròniques de l'equip de la BBC, l'escolta que acompanya els periodistes els obliga a esborrar unes imatges gravades al peu d'una enorme estàtua de Kim Il-sung, el pare fundador de Corea del Nord.

En una altra crònica, una visita amb els científics a un hospital, Wingfield-Hayes afirma que és un lloc on "els pacients tenen molt bona salut i no hi ha metges", fet que el fa sospitar que és "una escenificació".

La BBC ha demostrat la seva "decepció" pel tracte que el règim ha dispensat al periodista. L'accés de mitjans estrangers a Corea del Nord està molt restringit. Quan s'autoritza, els periodistes han d'anar amb un escolta que selecciona els llocs a visitar i controla el contingut de la informació.

stats