La petició d'un segon referèndum sobre el Brexit supera el milió de firmes

Una petició ciutadana demana repetir la votació sobre si el Regne Unit ha de seguir o no a la UE

Una petició ciutadana davant el Parlament britànic perquè el Regne Unit celebri un altre referèndum sobre la permanència del país a la Unió Europea ha superat avui el milió signatures.

La petició ja compta amb 1.086.840 suports i va col·lapsar ahir la pàgina web de la Cambra dels Comuns, a causa del nombre de persones que hi van entrar per adherir-se a la proposta.

El text, impulsat per un ciutadà que es va identificar com a William Oliver Healey, demana als diputats la "implantació d'una norma per la qual si el vot per sortir o quedar-se [a la UE] està per sota del 60%, amb una participació inferior al 75%, s'hauria de convocar un altre referèndum".

Un missatge a la pàgina web oficial assenyala que el Parlament considera ara aquesta petició per a debat, que és el compromís que pren la Cambra amb totes les iniciatives ciutadanes que reuneixen més de 100.000 signatures.

La comissió de peticions es reuneix dimarts que ve i és quan podria decidir si aprova celebrar un debat sobre aquesta qüestió.

El Brexit va vèncer amb el 51,9% dels votants britànics, que van escollir desfer els llaços entre el Regne Unit i el bloc comunitari, davant d'un 48,1% que preferia mantenir-se a la UE. La participació en la consulta va arribar al 72,1% de participació.

Aquest escenari va precipitar l'anunci de dimissió del primer ministre britànic, el conservador David Cameron. Els líders de la Unió Europea han demanat al Regne Unit que iniciï el procés de la seva retirada del bloc comunitari "com més aviat millor".