Internacional 08/05/2013

El PKK inicia la retirada de territori turc però sense deixar les armes

Els militants kurds es dirigeixen a l'Iraq. Aquest és una pas essencial en l'històric procés de pau obert entre la milícia i el govern de Turquia

Efe
1 min

AnkaraEls militants del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) han començat aquest dimecres la seva retirada de territori turc sense incidents tal i hi com havien anunciat a l'abril, en un ambient de discreció total.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La sortida ha començat avui oficialment. Sabíem que el PKK ha estat fent preparatius durant les últimes setmanes. La retirada està tenint lloc i seguirà com un procés secret. Ni l'Estat, ni els mitjans ni nosaltres podem observar-la", ha explicat a EFE Selahattin Demirtas, president del partit pro kurd BDP.

Demirtas ha explicat que la retirada dels milicians trigarà entre dos i quatre mesos i que després d'aquest període, el PKK ja no tindrà més militants en territori turc.

La marxa dels 2.000 guerrillers, que es dirigiran ara al nord de l'Iraq –on s'uniran als entre 5.000 i 6.000 militants que ja hi ha al país–, és un dels passos essencials del procés de pau obert entre el PKK i el govern turc per acabar amb 29 anys de conflicte armat.

Aquesta retirada és part de les negociacions entre Abdullah Öcalan, el líder històric del PKK, empresonat des del 1999, el BDP i el servei d'intel·ligència turc, orientades a acabar amb un conflicte que des del 1983 ha deixat 45.000 víctimes mortals.

La guerrilla turca, però, no ha abandonat les armes. De fet, el propi primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha restat importància a la retirada i ha assegurat que l'important del procés de pau serà que el PKK entregui les armes.

El PKK es va alçar en armes contra el govern turc l'any 1984 per exigir el reconeixement dels drets de la minoria kurda que viu al país.

stats