Internacional 04/12/2018

La policia deté el nou presumpte 'capo' de la Cosa Nostra

La batuda permet escapçar l'organització mafiosa quan intentava refer-se de la mort de Totò Riina

Ara
3 min
Dos carrabiners condueixen Settimino Mineo cap a una patrulla en ser detingut a Palerm

BarcelonaFeia més de 25 anys que la cúpula de la Cosa Nostra no es reunia en assemblea, però la trobada dels 'capos' ha comportat un cop fort per a l'organització, que tractava de refer-se. Els carrabiners han detingut a Palerm Settimio Mineo, de 80 anys, que suposadament havia pres el relleu de l'organització criminal després de la mort el novembre de l'any passat de Totò Riina. En la batuda s'han arrestat 46 suposats membres que formen part de l'anomenada "cúpula 2.0", fins ara els responsables dels districtes en què la màfia local divideix les zones de gestió de les activitats il·legals.

La importància de l'operació policial és que ha permès frenar que la Cosa Nostra constituís la nova "comissió provincial", el màxim organisme de control de l'organització, segons ha explicat en roda de premsa a la capital siciliana el fiscal en cap de la direcció antimàfia, Francesco Lo Voi, que ha indicat que es va actuar amb la màxima celeritat per a la detenció dels grans 'capos' perquè la policia tenia informació que s'estava planejant un "homicidi contra un membre de la família Villabate, culpable d'haver dut a terme robatoris i extorsions sense l'autorització" de la cúpula.

Després de la mort de Totò Riina, la màfia siciliana estava intentant reorganitzar la cúpula basant-se en l'estructura històrica per continuar amb les activitats de venda de droga, extorsió o infiltracions en les adjudicacions de contractes públics per mantenir el control social, però gràcies a les escoltes policials es va poder tenir coneixement que el 29 de maig hi va haver una primera reunió de la comissió provincial amb la presència només d'alguns dels caps, mentre que la resta esperaven a fora de l'edifici.

Els agents van trobar que entre els assistents destacava la figura de Settimo Mineo, un conegut joier de Palerm, vell conegut per la seva relació amb els baixos fons de la ciutat i perquè suma diverses condemnes per associació mafiosa. De fet, el joier va ser un dels processats en el maxiprocés contra la Cosa Nostra producte de les investigacions del jutge Giovanni Falcone, i després va tornar a ser arrestat i va complir una condemna d'11 anys. En els interrogatoris de Falcone, assassinat per la Cosa Nostra el 1992 per ordre de Riina, Mineo no va col·laborar amb la policia, i a ell se li atribueix aquesta famosa frase durant els interrogatoris: "No sé de què em parla".

Sigui com sigui, la policia també assenyala Mineo com el millor situat per substituir Riina al capdavant de la Cosa Nostra i, segons la seva versió, va instar la resta de 'capos' a restablir les regles de l'organització que s'havien "perdut en el temps", segons ha explicat el fiscal a càrrec del cas. D'aquesta manera, aquell dia de finals del mes de maig es va establir que es farien reunions periòdiques en què es triarien els caps de les famílies, i que seria el moment de resoldre conflictes entre membres i decretar les sancions en cas d'incompliment o comportament censurable.

"S'ha fet una bona cosa. Per a mi, una bona cosa. Seriosa, amb gent bona. Vella gent [com s'anomenen els caps històrics] de tot arreu", així explicava el cap de Villabate, Francesco Colletti, també detingut, a un interlocutor el naixement de la nova cúpula, segons les escoltes.

El cap de la fiscalia antimàfia, Federico Cafiero De Raho, ha apuntat que en l'intent de formar "una nova comissió provincial s'ha vist l'exigència de [la Cosa Nostra] de tirar endavant estratègies econòmiques i criminals, sense divisions i tornant als mètodes antics de la intimidació, com ara deixar un cap de cabra damunt de la taula de l'empresari que volen extorquir".

Cafiero De Raho ha subratllat que amb el "el nou padrí", la Cosa Nostra traslladava "el seu centre de gravetat a Palerm, a diferència de quan estava en mans dels corleonesos".

stats