Internacional 15/08/2021

El president afganès anuncia "importants consultes" per acabar amb el setge dels talibans

Els radicals, a 11 quilòmetres de Kabul, dominen la major part del territori

2 min
Desplaçats de localitats en disputa esperen a campaments temporals a Kabul, capital de l'Afganistan.

BarcelonaMentre els talibans avancen a l'Afganistan i ja són a només 11 quilòmetres de Kabul, el president del país, Ashraf Ghani, ha anunciat en una roda de premsa que ha mantingut "consultes" que "avancen ràpidament" amb socis internacionals que podrien acostar una solució al conflicte amb els extremistes. Prèviament, els talibans havien assegurat que no negociarien un possible govern conjunt fins que no marxés Ghani, per la qual cosa es pot interpretar com un possible anunci de dimissió imminent de l'encara mandatari, cada cop més assetjat pels talibans, que han conquerit 26 de les 34 capitals provincials en poc més d'una setmana, entre elles Kandahar, la segona ciutat del país. Aquest diumenge han ocupat sense combats Jalalabad, la cinquena ciutat més poblada del país, informa EFE.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i això, i encara que les tropes governamentals s'han rendit amb facilitat a les regions assetjades, Ghani també ha assegurat que és "una prioritat tornar a mobilitzar les forces de seguretat" per fer front als talibans.

"Com a president vostre, el meu focus és evitar una inestabilitat més gran, la violència i els desplaçaments de la meva gent", ha afegit Ghani a la conferència de premsa, tot i que mentre ho deia els talibans prosseguien la seva ofensiva.

Els Estats Units, que segueixen ferms en la retirada de les seves tropes, ja han ordenat a la majoria dels seus funcionaris a l'ambaixada de Kabul que se'n vagin, i es plantegen la retirada total de la delegació diplomàtica.

L'ofensiva talibana, que avança entre denúncies a internet i als mitjans internacionals de violacions dels drets a les dones -com casaments forçosos, assassinats, la prohibició d'estudiar o anuncis de lapidacions-, està provocant un gran èxode intern. Uns 250.000 civils s'han vist forçats a marxar dels seus indrets d'origen, un 80% dones i nens. Aviat, però, no tindran on anar dins del país, i s'espera una crisi de refugiats davant la qual ni la Unió Europea ni Turquia no estan oferint garanties d'asil.

stats