Amèrica Llatina

El president de Colòmbia surt il·lès d'un atemptat contra el seu helicòpter

L'aparell ha rebut l'impacte de sis bales, però ha pogut aterrar sense problemes

2 min
Helicópter amb tirs de bala

SabadellEl president de Colòmbia, Iván Duque, va sortir il·lès aquest divendres a la nit d'un atac amb trets contra l'helicòpter presidencial que va tenir lloc mentre l'aparell s'aproximava a la ciutat de Cúcuta, situada just a la frontera amb Veneçuela. L'helicòpter va rebre l'impacte de sis bales, però va poder aterrar sense problemes a l'aeroport internacional Camilo Daza, tal com estava previst. Duque hi viatjava acompanyat del ministre de l'Interior, Daniel Palacios; el de Defensa, Diego Molano, i el governador del departament de Norte de Santander (amb capital a Cúcuta), Silvano Serrano. Cap d'ells, ni tampoc cap altra de les persones que hi havia dins l'aparell, va patir danys.

El president de Colòmbia, Iván Duque, amb els ministres de l'Interior (a l'esquerra) i de Defensa (a la dreta) aquest divendres.

"Tant el dispositiu aeri com la capacitat de l'aeronau han evitat que passés alguna cosa letal. El cert és que es tracta d'un atemptat covard i que es veuen els impactes de bala a l'aeronau presidencial", va dir Duque després d'aterrar a Cúcuta. L'helicòpter hi va arribar procedent de la convulsa regió de Catatumbo, una zona majoritàriament selvàtica on hi ha extenses plantacions de coca i on hi ha una presència destacada de guerrilles com l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN), l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL), dissidents de les FARC i grups de narcotraficants. Precisament, Duque havia anat a la ciutat de Sardinata per presentar nous avenços en el programa Pau per Legalitat, resultat de l'acord de pau signat el 2016 entre el govern i les FARC i que és rebutjat per aquests grups dissidents.

"Un cop més reiterem que com a govern no defallirem ni un sol minut, ni un sol dia, en la lluita contra el narcotràfic, el terrorisme i les organitzacions criminals que operen al país. Aquí no ens acoquinen amb violència ni amb actes de terrorisme", va subratllar Duque, i va ordenar a les forces de seguretat que investiguin qui van ser els responsables de l'atac. La setmana passada un atemptat amb cotxe bomba en una base de l'exèrcit a Cúcuta va deixar 36 ferits, entre els quals personal militar dels Estats Units. Aquest mateix mes va ser assassinada a trets a la mateixa regió de Catatumbo la fiscal Esperanza Navas.

Rebuig de l'oposició i des de l'exterior

L'atemptat contra l'helicòpter presidencial ha sigut condemnat per representants de tot l'espectre polític. El senador opositor Gustavo Petro ha tuitejat: "Siguin quines siguin les distàncies que ens separin, rebutjo l'atemptat contra el president. Una democràcia és que ningú no mori per les seves idees". També l'alcaldessa de Bogotà, Claudia López, de l'opositora Aliança Verda, ha mostrat el seu rebuig a un "atemptat contra ciutadans, contra el president i contra la nostra democràcia". Les mostres de suport a Duque han arribat també des de països com els Estats Units, l'Argentina, Xile o Mèxic.

stats