Egipte
Internacional 31/12/2011

Els principals grups de l'oposició a Síria pacten els fonaments de la transició al país

Els representants de l'oposició al país i a l'exili uneixen forces després de superar certes discrepàncies. L'acord preveu un sistema democràtic, parlamentari i multipartidista si cau el règim d'al-Assad

Efe
2 min
Manifestació contra al-Assad a Homs / REUTERS

El CaireEls dos principals grups de l'oposició a Síria han acostat postures i han signat un acord polític per establir els fonaments del sistema democràtic que volen instaurar quan caigui el règim de Damasc, ha informat a l'agència Efe un dels seus dirigents.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Consell Nacional Sirià (CNS) i la Coordinadora Nacional de les Forces del Canvi Democràtic, que representen majoritàriament a l'oposició exiliada i interna, respectivament, han decidit unir forces i presentaran oficialment el seu projecte demà a El Caire davant el secretari general de la Lliga Àrab, Nabil al-Arabi.

El membre de l'executiva de la Coordinadora, Jalaf Daud, ha explicat a Efe que aquest acord és un pas previ a la Conferència Nacional de l'oposició siriana prevista pel proper gener a la capital egípcia.

Daud, un opositor kurd, ha indicat que els principals punts del pacte són el rebuig a la intervenció estrangera i a la militarització de la revolució, així com la disposició de protecció als civils amb tots els mitjans legítims en el marc de les lleis internacionals de Drets Humans.

Amb aquest acord, els dos grups obren un diàleg sobre les fòrmules per la transició a Síria, després de certes discrepàncies ja que l'oposició a l'exili considerava l'oposició interna favorable al règim de Baixar al-Assad.

Mesures

Daud ha dit que l'acord estableix que s'instauri un sistema democràtic, parlamentari i multipartidista. "Si s'instaura la democràcia a Síria, tota la regió serà democràtica", afirma l'opositor, que considera que el sistema que s'estableixi al país "és important per l'estabilitat dels països veïns".

En aquest sentit, ha explicat que el seu país és clau en la regió donada la seva diversitat de confessions i grups ètnics, que tenen ramificacions en altres països.L'acord ha estat signat la nit de divendres a El Caire pel president del CNS, Burhan Galiun, i el dirigent de la Coordinadora, Haizam Mana, després de més d'un mes de converses.

El document oficial serà presentat aquest diumenge a la seu de la Lliga Àrab, donat que aquesta organització exerceix de mediadora en la crisi a Síria i ha enviat una missió d'observadors per verificar la situació sobre el terreny.

stats