"Volem sortir d'aquí com sigui": turistes atrapats a Jerusalem, una ciutat gairebé fantasma

Desenes d'aerolínies cancel·len els vols, mentre l'aeroport Ben Gurion s'omple d'estrangers que volen abandonar el país

3 min
Un jueu ultraortodox inspecciona un Etrog, o cidra groga

JerusalemJerusalem és aquests dies una ciutat fantasma. El destí per antonomàsia del turisme a Israel, juntament amb Tel-Aviv, sembla gairebé buit. Al Sant Sepulcre, l'Esplanada de les Mesquites o el Mur Occidental gairebé no hi ha una ànima. Només alguns fidels locals i algun estranger que viu a la ciutat o s'ha negat a retallar la seva visita. Dins de la Ciutat Antiga, molts negocis estan tancats. I als voltants de les muralles només hi passen uns pocs vianants, algun cotxe, i molta policia. Aquest dilluns, les alarmes antiaèries han tornat a sonar a la Ciutat Santa. No sonaven des de dissabte al matí, quan tot va començar. Molts veïns han tornat a passar el dia als refugis o amagats a casa. Les escoles estan tancades i les empreses que han pogut, han prioritzat el teletreball. La calma tensa i el silenci al carrer, després de les sirenes, només es veuen interromputs pel brunzit eixordador dels avions de guerra. Es dirigeixen a Gaza.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tornen a sonar les sirenes. Corredisses cap al refugi. Només hi ha uns minuts de marge. Si la Cúpula de Ferro funciona, se sentirà una explosió a l'aire. Mentrestant, cal seguir corrent al búnquer més proper. O, com a mínim, allunyar-se de les finestres i buscar aixopluc entre els murs més gruixuts de la casa. Bum. I després el silenci. Ha caigut a prop. Però no a terra.

Aquest dilluns els coets de Hamàs han caigut als afores de Jerusalem, en poblets com Mevasseret Sió o Abu Gosh, dins el terme municipal de la ciutat. També a l'assentament de Bitar Illit, prop de Betlem, a la Cisjordània ocupada. Allà quatre persones han resultat ferides. "Un dia d'aquests tiraran un coet sobre la mateixa Cúpula de la Roca", explica la Julie, palestina de Betlem però afincada a Jerusalem. Asseguda al refugi, la Julie està tranquil·la. No és el primer cop que viu una cosa semblant. "La violència mai és la solució. Només causa dolor, pèrdues i ferides. És evident que no hem après la lliçó. Ni els uns ni els altres", afegeix.

Turistes atrapats

"Volem sortir d'aquí com sigui", explica l'Esther Martínez des de l'aeroport Ben Gurion, a Tel-Aviv. Va arribar fa onze dies a Israel amb dues amigues per fer turisme i visitar una cosina. I des de diumenge al vespre que estan atrapades a l'aeroport. Hi han passat la nit. Esperen poder agafar el primer vol que surti del país. No importa on. "Air Europa ens va cancel·lar el vol que teníem a Madrid diumenge. Vam comprar bitllets a Tirana, però ens els van cancel·lar de camí a l'aeroport.

Ara estem intentant que ens reubiquin en un altre vol d'Air Europa, perquè també hem comprat bitllets a Atenes per a aquest dilluns al vespre i també l'han cancel·lat", indica Martínez, originària de Conca, que explica que entre les tres amigues ja han gastat 1.890 euros extres per intentar tornar a casa. Diu que tant ella com les seves amigues estan tranquil·les, però que no reben resposta ni informació per part de les aerolínies o l'ambaixada.

Com Martínez, milers de turistes es troben atrapats a Israel, que viu des dissabte una guerra oberta amb Hamàs, amb bombardejos a Gaza i combats al sud del seu territori. L'ambient aquest dilluns a l'aeroport no és el mateix que al cap de setmana, quan desenes de persones s'amuntegaven a les finestretes de les companyies aèries i a la terminal es vivien escenes de frustració i por; tot i que hi ha molts passatgers que aquest dilluns encara no tenen destí clar i continuaven esperant. Altres han preferit quedar-se als seus allotjaments. "Hi ha molts vols cancel·lats i molta gent que tenia bitllets per més endavant ni tan sols ha vingut", explica Martínez. "L'aeroport continua funcionant amb normalitat, però diverses companyies estan cancel·lant vols. Ara mateix tenim tres grups de peregrinació. Hem canviat itineraris i un grup ha avançat els seus vols", explica José Manuel Gude, espanyol i treballador de l'agència de viatges israeliana Terra Dei. Gude és optimista, recomana calma i esperar: "La situació és d'incertesa, però es podria aclarir aviat, com ha passat altres vegades".

stats