Internacional 01/09/2015

Publiquen nous correus de Hillary Clinton, un dels quals dirigit a Julian Assange

"Ha posat en perill les vides d'incomptables individus", recrimina un conseller de la llavors secretària d'Estat al fundador de Wikileaks en una de les 4.368 comunicacions

Efe
2 min
Hilary Clinton en una conferència sobre abús de substàncies a Knee, New Hampshire. BRIAN SNYDER/REUTERS

WashingtonEl departament d'Estat dels Estats Units ha publicat aquest dimarts 7.000 noves pàgines de correus electrònics enviats o rebuts per Hillary Clinton durant la seva etapa com a secretària d'Estat (2009-2013), entre els quals destaca un enviat al fundador de Wikileaks, Julian Assange. Aquest nou paquet consisteix en 4.368 mails, la major xifra publicada fins a la data, i inclou uns 150 intercanvis electrònics parcialment censurats, ja que contenen informació que ha estat classificada durant la revisió dels mateixos per a la seva publicació.

Encara que en la seva majoria es tracta de correus rutinaris que l'exsecretària d'Estat i ara aspirant a la nominació demòcrata per a les eleccions presidencials de 2016 intercanvia amb ajudants i funcionaris, destaca un missatge rebut el 27 de novembre de 2010 i dirigit al fundador de Wikileaks. El missatge és enviat per Harold Hongju Koh, llavors assessor legal del departament d'Estat, a l'advocada de Julian Assange, Jennifer Robinson, i amb còpia a Clinton. En ell, Koh s'adreça a Robinson i Assange en referència a una possible publicació de 250.000 documents classificats del govern dels EUA en possessió de WikiLeaks.

"Malgrat el seu desig exprés de protegir aquestes vides (de periodistes, activistes pels drets humans, blocaires i soldats), ha fet el contrari i ha posat en perill les vides d'incomptables individus", recrimina el funcionari Assange. "Ha minat el seu objectiu exprés al disseminar àmpliament aquest material, sense redacció i sense importar-li la seguretat i santedat de les vides", afegeix, per indicar després que el govern dels EUA "no entrarà en negociacions" en relació a la publicació de material classificat obtingut "il·legalment".

En un altre correu, un dels intercanviats amb el personal de la seva oficina, un ajudant avisa la llavors secretària d'Estat que ha arribat el seu iPad, davant del que aquesta li demana si li pot ensenyar a usar-lo durant un viatge a Kíev "la setmana que ve". Un altre correu, que porta per assumpte "Lavrov", en presumpta referència al ministre d'Exteriors de Rússia, Sergey Lavrov, ha estat un dels parcialment censurats pel departament d'Estat, de manera que no es pot visualitzar pràcticament res del seu contingut.

En un altre correu de 2010, Clinton escriu a un dels seus ajudants sobre unes declaracions realitzades recentment, li pregunta si ha rebut "algun comentari" sobre aquesta qüestió i "quant trigarà la FOX" a "atacar" pels seus comentaris sobre pujar els impostos als rics.

Aquest any, Clinton es va veure embolicada en una nova polèmica quan es preparava per llançar la seva carrera presidencial, al revelar-se que havia utilitzat el seu compte de correu electrònic privada per a assumptes d'interès nacional. Davant d'aquesta situació, l'oposició republicana va exigir que es fessin públiques les comunicacions que Clinton va mantenir des del seu compte privat i que podrien concernir a la seguretat del país.

Atenent a les reclamacions dels republicans, i als de la pròpia Clinton, que va insistir que es publiquessin per aclarir qualsevol tipus de dubte, el maig passat el departament d'Estat ja va desclassificar prop de 300 correus, majoritàriament relatius a l'atemptat contra locals del Consolat dels EUA a Bengasi, a Líbia. Així mateix, el mes passat també es van publicar 3.000 pàgines pertanyents a uns 1.900 correus de l'exsecretària d'Estat.

stats