REGNE UNIT

Claus per entendre la batalla a Westminster

El Regne Unit viu una tempesta política sense precedents. Què està passant i què pot passar a partir d'ara? 

CLAUS PER ENTENDRE LA BATALLA A WESTMINSTER

Per què Johnson vol convocar eleccions com més aviat millor?

El primer ministre necessita complir la paraula donada i fer sortir el país de la Unió Europea (UE), sigui com sigui, el 31 d’octubre. Amb la llei que ahir es va aprovar, i que el lliga de mans, no pot fer-ho. A més, ja no disposa de majoria al Parlament. Per tant, el seu govern no té un control efectiu dels esdeveniments. Necessita renovar la majoria. Ahir va proposar eleccions el 15 d’octubre. Confia guanyar-les i arribar així a la cimera europea del 17 i 18 d’octubre amb un nou mandat i sense un Parlament que el boicotegi. Aleshores, creu, la Unió Europea es plegaria a les seves exigències.

Quina estratègia pot seguir per convocar els comicis?

Després que ahir la cambra li vetés la via normal, és a dir, l’aprovació de dos terços dels diputats, ara Johnson pot optar per presentar una llei d’una única línia que, a la pràctica, modifiqui l’actual, que l’obliga a sumar més de 400 vots per dissoldre el Parlament. Aleshores només necessitaria un vot més per fer efectiva la convocatòria d’eleccions. Però igualment necessitaria la complicitat de l’oposició, perquè ara mateix no té majoria al Parlament. Fins i tot pot presentar una moció de confiança contra el seu propi govern o presentar la renúncia.

Per què els laboristes no volen eleccions ara?

Per assegurar-se que el no-acord s’eviti el 31 d’octubre. Però tampoc no poden acceptar-les abans de finals d’octubre, perquè si Johnson guanyés les eleccions el 15 d’octubre tindria l’oportunitat de modificar la llei i el Regne Unit encara podria sortir de la UE sense acord, malgrat que no arribés a cap pacte final amb la UE. A més, si els laboristes aconsegueixen retardar les eleccions fins després del 31 d’octubre, Johnson trencaria la seva promesa fonamental -sortir de la UE el 31 d’octubre- i això podria tenir un cost electoral en les, tard o d’hora, imminents eleccions.

Per què el temps s’acaba per sortir d’aquest nou embolic?

Entre la convocatòria d’unes eleccions i la seva celebració han de passar 25 dies hàbils. Però per dissoldre el Parlament, ha d’estar operatiu. La suspensió demanada per Boris Johnson, que entrarà en vigor entre el dia 9 i el 12 de setembre -molt probablement el 10-, ha reduït considerablement el temps per fer-ho. Johnson, doncs, necessita dissoldre la cambra la setmana vinent. En cas contrari, els seus plans podrien experimentar una sotragada. Corbyn s’hi resistirà, però també és una estratègia arriscada, perquè l’oposició sempre vol eleccions.