EUA

Un referèndum sobre el governador de Wisconsin complica la reelecció d'Obama

El governador republicà de Wisconsin, Scott Walker, ha sobreviscut aquest dimarts a un vot sobre la seva destitució en una fèrria contesa que ha fet disparar totes les alarmes entre els demòcrates de cara a les presidencials

El governador republicà de Wisconsin, Scott Walker, considerat un "heroi" entre els conservadors per les seves mesures d'austeritat i per haver privat la major part dels sindicats d'empleats públics dels seus drets col·lectius, ha aconseguit mantenir el seu lloc davant del seu rival demòcrata, l'alcalde de Milwaukee, Tom Barrett.

Amb gairebé tots els vots escrutats, Walker ha aconseguit el 53% del suport dels votants, enfront del 46% que ha obtingut Barrett, segons la CNN.

Barrett ja havia disputat el càrrec de governador de Wisconsin el 2010 i, segons els analistes, la votació d'avui podria servir de termòmetre de cara als comicis del novembre, quan el president Barack Obama intenti guanyar a l'estat com ho va fer el 2008.

Walker va esdevenir una figura polaritzant quan, l'11 de març del 2011, va promulgar una llei que va posar punt final als drets de negociació col·lectiva dels empleats públics a Wisconsin, com a part dels seus esforços per reduir el dèficit pressupostari de l'estat.

La llei, denunciada davant els tribunals, va eliminar el dret dels empleats públics a negociar col·lectivament les seves condicions laborals, excepte les salarials, i va reduir les contribucions estatals a la pensió i l'assegurança mèdica d'aquests treballadors, amb l'objectiu de generar 300 milions de dòlars en estalvis fiscals.

La mesura va fer sortir als carrers milers d'empleats públics, mestres, estudiants i ciutadans en una protesta pacífica que va inspirar el moviment Ocupa Wall Street.

Encara que els sindicats van sumar forces per mobilitzar els votants, al final no van poder amb l'avantatge dels diners i l'organització dels republicans de tot el país, segons els analistes.

La maquinària demòcrata nacional havia apostat per una victòria de Barrett a Wisconsin per enviar un senyal que els votants en aquest estat rebutjaven les polítiques de Walker i, per tant, dels republicans, per resoldre els problemes econòmics del país.

Per als republicans, la victòria de Walker, encara que minsa, insufla esperances al seu partit que el virtual candidat presidencial republicà, Mitt Romney, pugui guanyar a Wisconsin en els comicis generals del 6 de novembre.

Segons enquestes preliminars, els votants que van acudir ahir a les urnes a Wisconsin són, en general, més conservadors que els que van participar en els comicis del 2008, encara que l'estat es continua inclinant pels demòcrates.

La gestió de Walker, amb el suport del moviment conservador del Tea Party i el mandat que acaba el 2014, va ser sotmesa a una votació de destitució molt poc usual, després que els seus adversaris recollissin prou signatures.

Segons els analistes, Walker ha aconseguit mantenir-se en el lloc gràcies al fet en part que els votants li van donar el benefici del dubte en considerar que la llei que va promulgar el 2011 no era raó suficient per destituir-lo.

Si hagués perdut en aquesta votació, Walker hauria sigut el tercer governador en la història dels Estats Units a ser cessat del càrrec.