Rússia condemna a 16 anys de presó el periodista del 'Wall Street Journal' acusat d'espionatge
L'estatunidenc Evan Gerxkovitx va ser detingut fa més d'un any mentre feia un reportatge als Urals
BarcelonaUn tribunal de Rússia ha condemnat aquest divendres el periodista estatunidenc Evan Gerxkovitx a 16 anys de presó després de considerar-lo culpable dels càrrecs d'espionatge que se li imputaven. El reporter del Wall Street Journal, de 32 anys, va ser arrestat el març del 2023 a Iekaterinburg mentre treballava en un reportatge en aquesta zona dels Urals. La seva detenció es va convertir en la primera d'un informador nord-americà des de la Guerra Freda i ara s'especula si Moscou intentarà utilitzar-lo com a moneda de canvi en un intercanvi de presoners amb els Estats Units.
El judici contra ell, que al Wall Street Journal han titllat de "farsa vergonyosa", va començar el 26 de juny. Els fiscals demanaven 18 anys de presó per a Gerxkovitx per haver actuat "sota les instruccions de la CIA" per recollir "informació secreta" sobre una fàbrica que produeix tancs a la regió de Iekaterinburg –tot i que no n'han aportat proves–. El periodista ha negat l'acusació.
Quan el van detenir, feia més de cinc anys que Gerxkovitx treballava cobrint informació de Rússia. Fill de migrants russos que van abandonar la Unió Soviètica durant la Guerra Freda, el reporter parla rus i disposava d'acreditació de premsa del Kremlin per treballar al país. Abans de convertir-se en el corresponsal de la reconeguda capçalera nord-americana havia treballat al Moscow Times i a l'agència France-Presse. Quan va ser arrestat estava treballant en un reportatge sobre la companyia de mercenaris russos Wagner, que va estar implicada en la guerra d'Ucraïna fins que el juny de l'any passat el seu cap, Ievgueni Prigojin, va liderar una insurrecció contra l'exèrcit rus. L'últim article que va publicar informava sobre la crisi econòmica a Rússia i com el Kremlin estava afrontant un enorme increment de la despesa militar i alhora intentant evitar retallades socials.
Gerxkovitx va ser arrestat el 29 de març de l'any passat en un restaurant a Iekaterinburg, uns 1.400 quilòmetres a l'est de Moscou. El van traslladar a la capital i va ser reclòs a Lefortovo, una presó que el servei de seguretat rus, l'FSB –i també el seu predecessor soviètic, el KGB–, utilitza per a sospitosos d'espionatge o altres delictes greus.
Un judici "secret i precipitat"
Aquest divendres, el WSJ ha assegurat que el seu reporter ha rebut una condemna "arbitrària" després de ser "falsament acusat" d'espionatge i jutjat en un judici "secret i precipitat". La sessió era només la tercera i l'anunci que el veredicte es faria públic ja avui mateix ha sigut inesperat. Els periodistes només han pogut gravar l'acusat a l'inici de les vistes, però no hi han pogut assistir perquè s'han fet a porta tancada. A més, els advocats defensors no poden compartir informació del contingut del judici amb els mitjans de comunicació.
El vídeo de la vista d'aquest divendres publicat pel tribunal mostra Gerxkovitx en un tancat de vidre escoltant la lectura de la sentència. Quan el jutge li ha preguntat si tenia alguna pregunta a fer, ha dit que no i, quan li ha demanat si havia entès el veredicte, ha assentit. Una portaveu del tribunal ha informat que Gerxkovitx "no ha admès la seva culpa" durant l'última vista.
"Aquesta condemna vergonyosa i falsa arriba després que l'Evan hagi passat 478 dies a la presó, detingut il·legalment, lluny de la seva família i amics, sense poder informar, tot per haver fet la seva feina com a periodista", han lamentat en un comunicat Almar Latour, editor del Wall Street Journal, i Emma Tucker, directora del diari. "Continuarem fent tot el possible per pressionar per a l'alliberament de l'Evan i per donar suport a la seva família. El periodisme no és un delicte, i no descansarem fins que sigui alliberat", han afegit.
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha criticat la sentència contra Gerxkovitx, que assegura que "no ha comès cap crim". "Més aviat, s'ha convertit en objectiu del govern rus perquè és un periodista i és estatunidenc", ha dit en un comunicat. Biden també ha assegurat que Washington està "pressionant fort" per alliberar-lo. Des del principi, els Estats Units han acusat Moscou d'haver detingut "injustament" el periodista i d'utilitzar-lo com a moneda de canvi, igual que amb Paul Whelan, un altre estatunidenc empresonat des del 2020 per ser un suposat espia.
La diplomàcia dels ostatges
Rússia és un dels països que explota la coneguda com a diplomàcia dels ostatges, és a dir, la detenció de ciutadans estrangers per intercanviar-los per presoners russos en altres països. El 2022 la jugadora de bàsquet nord-americana Brittney Griner va ser condemnada a nou anys de presó per tràfic de drogues i, després de 10 mesos entre reixes, va ser intercanviada per Víktor But, un traficant d'armes que estava empresonat als Estats Units.
El mes passat, Serguei Riabkov, viceministre d'Exteriors de Rússia, va plantejar la possibilitat d'un intercanvi de presoners amb els Estats Units. I al febrer Putin va indicar que estaria obert a un intercanvi per Gerxkovitx i altres presos que estan en presons russes. Aquest divendres, preguntat per un possible intercanvi de Gerxkovitx, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha evitat donar cap resposta: "Deixaré aquesta pregunta sense contestar", ha dit a la seva roda de premsa diària.