El sandinisme presenta tàndem matrimonial

L’oposició de Nicaragua acusa Ortega de perpetuar-se al poder fitxant la seva dona

El president de Nicaragua, Daniel Ortega, i la seva dona, Rosario Murillo, formaran tàndem electoral en les eleccions del 6 de novembre, en què, si no hi ha sorpreses d’última hora, tenen assegurada la victòria. L’oposició ha retret al duet presidencial que aprofiti la falta d’oposició real per repetir un episodi negre de la història recent de l’estat, perpetuar-se en el poder i instal·lar-hi una dinastia civil, a l’estil dels Somoza, la família que va governar el país centreamericà com si fos una propietat durant quatre dècades. Una acusació que fa mal: tant Ortega com Murillo van formar part de la guerrilla que va lluitar i desallotjar la dictadura dels Somoza. El 1979, l’any de la Revolució Sandinista, tots dos van passar a l’activitat política i des de llavors Ortega ha ocupat la presidència durant quatre legislatures i ara aspira a renovar el seu tercer mandat consecutiu.

Ortega va registrar la llista del Front Sandinista amb la seva dona i, davant les crítiques de nepotisme, va defensar la seva companya i les mesures d’igualtat de gènere. “Havia de ser una dona [la candidata a vicepresidenta] i qui millor que la companya Rosario Murillo, que ha fet una tasca amb molta eficiència, disciplina, dedicació i sense horari”, va defensar el líder sandinista en un acte en què es va prohibir l’entrada a alguns mitjans de comunicació i que es va transmetre per cadenes de televisió oficialistes, informa l’agència Efe, que va ser un dels mitjans vetats.

El matrimoni Ortega-Murillo no té oposició al davant, així que es dóna per fet que guanyaran sense problemes. La setmana passada el Tribunal Superior de Justícia de Nicaragua va destituir 28 diputats del Partit Liberal Independent, de centreesquerra, responent a la batalla judicial que quatre faccions de la formació havien obert arran de la mort del seu president per quedar-se amb la representativitat dels escons. Els magistrats van resoldre a favor de Pedro Reyes, considerat pròxim a l’oficialisme sandinista, i van deixar fora de joc Eduardo Montealegre. Els parlamentaris expulsats van atribuir la mesura a la submissió de l’estament judicial i al càstig per “no voler abaixar el cap davant l’autoritarisme” d’Ortega. La decisió judicial va provocar que la formació, la força opositora majoritària, hagi renunciat a presentar-se en els comicis legislatius del novembre, i els 28 parlamentaris hagin sigut substituïts per afins a Ortega.

Maduro fa ministre un general acusat pels EUA

Nou desafiament de Nicolás Maduro, que ahir va nomenar ministre de l’Interior Néstor Reverol, general acusat pels Estats Units d’estar relacionat amb el tràfic de drogues. El president veneçolà va assegurar que protegirà Reverol i la seva família “dels atacs de l’imperi nord-americà”.