Internacional 16/06/2014

Juan Manuel Santos revalida la presidència de Colòmbia

En l'elecció més disputada de la història recent de Colòmbia, Santos li ha tret més de 800.000 sufragis de diferència al seu rival, Óscar Iván Zuluaga

Efe
2 min
El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, després de votar aquest diumenge / EFE

BogotàEl president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, és guanyador de les eleccions presidencials d'aquest diumenge, amb un 50,73% dels vots enfront del 45,19% del seu rival, l'uribista Óscar Iván Zuluaga. En l'elecció més disputada de la història recent de Colòmbia, Santos li ha tret més de 800.000 sufragis de diferència al seu rival.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president s'ha imposat al líder uribista malgrat que en la primera volta, celebrada el 25 de maig, Zuluaga va ser el més votat, amb un 29,25% enfront del 25,69 de Santos, en una jornada en què hi va haver una abstenció de gairebé el 60%.

Aquest diumenge, Santos ha obtingut una clara victòria a Bogotà, així com en regions clau, com el Carib colombià, segons les dades oficials.

Malgrat denunciar compra de vots a la regió de la costa del Carib, on Santos ha arrasat, Zuluaga ha reconegut els resultats sense embarcar-se en acusacions de frau, un terreny abonat en els últims dies pel seu mentor, l'expresident Álvaro Uribe (2002-2010). L'excandidata del Partit Conservador Marta Lucía Ramírez ha comparegut al costat de Zuluaga, a la campanya del qual es va adherir en aquesta segona volta, i ha assenyalat que el resultat respon al fet que el poble "potser va creure que la pau estava simplement en una negociació", en referència a la pau amb les guerrilles.

L'esquerra, però, ha celebrat amb eufòria la victòria de Santos com si fos pròpia: "Complim", ha dit Clara López, excandidata del Pol Democràtic Alternatiu (PDA), que el 25 de maig va aconseguir un 15,23% dels sufragis i en la segona ronda s'ha unit a la campanya de Santos. "Ha guanyat la pau amb l'aportació significativa de l'esquerra democràtica de Colòmbia", ha afegit López.

La promesa de la pau amb les FARC –guerrilla amb la qual negocia el govern des del novembre del 2012–, així com amb l'ELN –grup amb el qual ha iniciat converses exploratòries–, ha fet possible a Santos capgirar els resultats de la primera volta. De fet, Santos ha sortit avui triomfant a les regions i municipis més castigats per la violència del conflicte armat.

stats