Alemanya
Internacional 28/09/2012

Els socialdemòcrates alemanys designen un exministre de Finances com a rival de Merkel

Peer Steinbrück serà el candidat de l'SDP per a les eleccions generals del 2013. El socialdemòcrata va tenir la cartera d'economia durant el govern de coalició amb la cancellera entre el 2005 i el 2009

Agències
2 min
El candidat de l'SPD, Peer Steinbrück / Getty Images

BerlínEl Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) ha designat aquest divendres Peer Steinbrück com a candidat a les generals del 2013, de manera que el que va ser ministre d'Economia durant la primera legislatura d'Angela Merkel serà el principal rival de la cancellera en aquests comicis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El líder de l'SPD, Sigmar Gabriel, ha informat de la designació en una compareixença conjunta amb Steinbrück i l'exministre d'Exteriors i actual cap del grup parlamentari, Frank Walter Steinmeier, que també aspirava a ser candidat.

La socialdemocràcia alemanya ha desvelat així la incògnita de qui serà el rival de Merkel per part de la primera força de l'oposició, ja que fins ara tant Gabriel com els dos exministres de Merkel figuraven com a aspirants a la designació.

La designació serà sotmesa a les bases en un congrés, el proper desembre a Hannover.

Steinbrück, de 65 anys, va ser ministre entre el 2005 i el 2009 durant la primera legislatura en la gran coalició de Merkel, marcada per l'harmonia entre les dues grans formacions aliades i el bon clima de treball entre la cancellera i el seu titular d'Economia.

Serà el segon exministre de Merkel que es converteix en el seu rival en unes generals, després que Steinmeier liderés l'SPD en les generals del 2009, en les quals la cancellera va aconseguir la reelecció i a més amb prou marge per formar govern amb els seus aliats naturals del Partit Liberal (FDP).

Els sondeigs donaven fins ara poques possibilitats a l'SPD d'imposar-se a Merkel, cosa que alguns analistes atribuïen en part al fet que encara no s'havia definit un candidat i també a la gran popularitat de la cancellera entre l'electorat.

Una enquesta d'aquesta setmana indicava que en cas de votació directe un 50% dels alemanys optarien per Merkel, mentre que un 28% ho faria per Steinbrück.

stats