ESTATS UNITS

El supremacisme blanc punxa a Florida

Boicot a un discurs a la universitat de Richard Spencer, el referent de l''alt-right' 

Punxada del supremacisme blanc a la Universitat de Florida. Centenars d'estudiants han impedit aquest dijous que el xenòfob Richard Spencer pogués pronunciar una conferència prevista davant d'un auditori amb capacitat per a 700 persones, però que es va omplir de joves contraris al discurs racista de l'home que ha fet popular el terme 'alt-right', és a dir, la nova ultradreta nord-americana contrària al multiculturalisme. 

Spencer, de 39 anys, que fa servir bones formes i bona presència física per armar el seu discurs supremacista, havia llogat una sala del campus per més de 10.000 dòlars, malgrat que el rector de la Universitat ha informat a través de les xarxes socials que "condemna i rebutja el seu discurs vil i menyspreable", però que la Constitució nord-americana empara la llibertat d'expressió.

L'elecció de Florida no és casual, apunten algunes fonts, perquè és l'estat amb més grupuscles racistes, i aquesta és una universitat amb un 40% d'estudiants no blancs i un 20% de jueus. La policia havia decretat "estat d'emergència" i va desplegar centenars d'agents per evitar aldarulls com els de Charlottesville, a l'estat de Virgínia, on a l'agost un conductor seguidor de Spencer va atropellar deliberadament una multitud que protestava contra una marxa supremacista.

"Fora de la universitat", "Fot el camp", han cridat els estudiants a Spencer, que intentava explicar que  "la gent blanca està sent atacada", entre rialles i  moviments nerviosos. El racista ha dedicat gran part del seu discurs a defensar-se de l'interrogatori que li feien els presents i a justificar que el llegat europeu als Estats Units es troba en perill, acompanyat a l'escenari per altres correligionaris. "Els teus ideals són molt similars als de Hitler, els teus ideals evoquen violència. Realment creus en les coses que et surten de la boca?", l'ha interrogat una assistent en una tònica que s'ha repetit en la gran majoria de preguntes fetes al llarg de la ponència, de poc més d'una hora.  "Sou adults?", ha respost Spencer, escridassat per una audiència, titllada pel xenòfob de "preescolars
immadurs". 

"No me'n vaig", va dir Spencer, que dirigeix l'Institut de Política Nacional, un 'think tank' ultranacionalista que, com molts altres de l''alt-right' han guanyat espai públic i s'han envalentit des de l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca. El president s'ha envoltat de xenòfobs i ultraliberals –com el destituït Steven Bannon–, i fins i tot es va resistir a denunciar la violència xenòfoba a Charlottesville.

Més continguts de