Internacional 30/04/2018

Theresa May nomena nou ministre de l'Interior del Regne Unit, el fill d'un immigrant pakistanès

La 'premier' envia un missatge de calma als britànics de la Commonwealth amenaçats amb la deportació

Quim Aranda
2 min
Sajid Javid, en una imatge d'arxiu, sortint del 10 de Downing Street / BBC

LondresEl fill d'un immigrant de la Commonwealth, Sajid Javid, de 49 anys, fins aquest matí ministre per a les Comunitats, l'Habitatge i el Govern Local de l'executiu britànic, ha sigut nomenat com a responsable d'Interior en substitució d'Amber Rudd, que ha dimitit. La 'premier', Theresa May, ha volgut llançar així un missatge de tranquil·litat als membres dels mateixos grups d'immigrants, amenaçats recentment de ser deportats en tant que il·legals, un escàndol que, en últim terme, ha costat el lloc a Rudd.

El nou nomenament és, a part d'una operació de relacions públiques de Downing Street per autoprotegir la veritable responsable de la crisi, Theresa May, un pas que indica prou la profunditat de la crisi generada entorn de l'anomenada Generació Windrush, els immigrants arribats de països de la Commonwealth després de la Segona Guerra Mundial i fins als anys setanta.

"La meva pròpia família podria haver sigut entre les víctimes de l'escàndol; podria haver sigut la mare, el pare, l'oncle o jo mateix", escrivia ahir en un article de premsa el mateix Javid. Els pares de Javid van emigrar al Regne Unit als anys seixanta del segle passat. Com en el cas de l'alcalde laborista de Londres, Sadiq Khan, també fill d'immigrants de la Commonwealth, el pare del nou responsable d'Interior també havia treballat com a conductor d'autobús.

Però la carrera dels dos és prou diferent. No només per la diferència en la militància política, sinó perquè abans que Sajid Javid es dediqués a la política havia sigut un exitós banquer en un banc d'inversions, mentre que Khan era advocat. Diputat des del 2010, des d'aleshores va ocupar diferents càrrecs de segon nivell a l'executiu, fins a arribar a seure a la taula del consell de ministres de Downing Street a partir del setembre del 2012.

L'oposició ha demanat a Javid una compareixença urgent a la Cambra dels Comuns per explicar la seva posició davant l'escàndol del Windrush, i per aclarir les intencions futures del seu departament sobre els objectius d'Interior de deportar presumptes il·legals. Va ser la reiterada negació d'aquests objectius davant d'una comissió parlamentària el que finalment va fer caure la seva antecessora, Rudd, després que ahir al vespre 'The Guardian' publiqués una carta que ella mateixa va enviar a la primera ministra en què la informava d'aquests propòsits.

Aprofitant l'obligada remodelació per la caiguda de Rudd, Theresa May ha nomenat nou ministre d'Habitatge James Brokenshire, mentre que Penny Mordaunt es farà càrrec de les responsabilitats que tenia Rudd sobre Dones i Igualtat.

stats