Les tombes del Vaticà on es buscava Emanuela Orlandi estan buides

La noia, filla d'un treballador de la Santa Seu, va desaparèixer misteriosament el 1983

Estan buides. Les tombes de les dues princeses alemanyes que s'han obert aquest dijous en un cementeri de l'interior del Vaticà per comprovar si a dins hi havia les restes d'Emanuela Orlandi, la filla de 15 anys d'un treballador del Vaticà que va desaparèixer misteriosament el 1983, estan buides.

Així ho ha confirmat l'advocada de la família Orlandi, Laura Sgrò, després d'assistir a l'exhumació que havia ordenat la fiscalia vaticana com a part de la investigació per trobar les suposades restes de l'Emanuela. El Vaticà, per la seva banda, també ha confirmat aquesta versió.

El misteri de l’adolescent segrestada que sacseja el Vaticà

L'advocada i els familiars de la noia desapareguda han mostrat la seva sorpresa i la "decepció" al comprovar que les dues tombes estaven buides i que ningú, tampoc la família de les dues princeses que suposadament hi estaven enterrades, n'estava al corrent. Les princeses, Sofia von Hohenlohe i Carlota Federica, havien mort el 1836 i el 1840, respectivament. 

Aquest últim episodi, doncs, afegeix més incertesa a un dels casos més misteriosos de la història moderna d'Itàlia. I és que la família Orlandi havia demanat investigar aquest cementiri després que l'estiu passat rebés una carta anònima amb una foto de la tomba. A la imatge hi apareixia la frase: "Busqueu on indica l'àngel", en referència al nom del sarcòfag de les princeses alemanyes, Tomba de l'Àngel. Davant aquest missatge, els familiars van demanar a la secretaria d'Estat vaticana autorització per obrir-la. 

"Tots estem molt sorpresos"

"Tots estem molt sorpresos", ha reiterat l'advocada, que ha afirmat que el Vaticà "hauria pogut verificar abans si a l'interior d'aquestes tombes hi havia sepultades les princeses o si simplement eren monuments funeraris".

El germà d'Emanuela Orlandi, Pietro Orlandi, ha explicat que s'esperava qualsevol resultat excepte trobar les sepultures buides. Orlandi ha recordat que un guardià del cementiri li va dir que una de les famílies de les princeses li va demanar que anés posant sovint flors fresques i espelmes en una de les tombes. 

L'advocada ja ha avançat que demanarà explicacions al Vaticà, i que la Santa Seu haurà d'informar de per què estaven buides. 

El misteri continua

El cas Orlandi, doncs, continua sense resposta. Inicialment la seva desaparició es va vincular a una acció per aconseguir l'alliberament del turc Mehmet Ali Agca, que va disparar contra el papa Joan Pau II el 1981 i aleshores estava empresonat a Itàlia.

Les restes òssies trobades al Vaticà podrien pertànyer a una noia de 15 anys desapareguda el 1983

El 2005 una trucada anònima a un programa de televisió va assegurar que la desaparició de la noia havia sigut una acció de la Màfia i que el secret del cas estava enterrat a la tomba d'Enrico 'Renatino' de Pedis, el líder de la banda Magliana que va aterrir Roma als anys 80. La policia va obrir la tomba el 2012 i no hi va trobar res.

Pietro Orlandi ha acusat el Vaticà de no col·laborar a fons en la investigació, i el cas ha desencadenat tota mena de teories conspiratòries. S'especula també que la noia va morir a mans d'un alt càrrec de la Santa Seu.