Internacional 28/06/2016

Els EUA responsabilitzen un militar xilè de la mort de Víctor Jara

La sentència podria conduir a l'extradició del militar dels EUA a Xile. Víctor Jara, un dels símbols de la cançó protesta sudamericana, va ser víctima del règim de Pinochet

Albert Guasch
2 min

BarcelonaL'execució de Víctor Jara, un mite de la cançó protesta xilena i militant del partit comunista, va ser durant molt de temps una de les incògnites de l'onada repressiva arran del cop d'estat militar del 1973. Aquest dilluns, un tribunal civil de Florida ha contribuït a esclarir el seu assassinat en considerar responsable l'extinent Pedro Pablo Barrientos, que després de la caiguda del règim va refugiar-se als EUA.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Jara va morir el 16 de setembre del 1973, cinc dies després de l'alçament militar, i en aquell moment Barrientos era un dels militars que que assassinava i torturava a l'Estadio Chile, un complex esportiu convertit en improvisat centre de detenció. L'any 2012, un judici sobre l'assassinat del cantautor celebrat a Xile va processar set exmilitars, considerats els màxims responsables de l'Estadio Chile. Entre ells, figurava Barrientos, a qui ja es considerava autor de l'homicidi. Aleshores, el jutge va emetre una ordre de captura internacional contra el militar, però els EUA no l'han extradit. L'advocada defensora Catherine Roberts ha considerat que la sentència d'aquest dilluns és "un missatge al govern dels Estats Units perquè agilitzi l'extradició a Xile", en declaracions a l'agència EFE.

El jurat d'Orlando ha validat la tesi que argumentava l'acusació, que Barrientos va ser un dels militars que va disparar contra Jara i sotmetre'l a tres dies de tortura. L'extinent, però, va negar al llarg del judici haver conegut mai el cantautor. Els testimonis d'exoficials xilens que van confirmar que el militar era un dels màxims responsables de l'Estadio Chile ha estat clau per la sentència que ha assignat una compensació de 28 milions de dòlars (25 milions d'euros) per danys i perjudicis a la família Jara.

La sentència és també la victòria del Centre per la Justícia i Responsabilitat, un organització en defensa dels drets humans nord-americana que ha ajudat a la família de Jara a interposar la denúncia civil contra el militar xilè.

En un comunicat a través de la Fundació Víctor Jara, els familiars del cantant s'han mostrat "contents, tranquils i agraïts" i en referència a la resta de víctimes de l'Estadio Chile han assegurat "seguir buscant justícia per totes elles".

Víctima del règim de Pinochet

Víctor Jara és un dels símbols de la cançó protesta xilena. Va ser l'únic sud-americà que va entrar a la llista dels 15 rebels del Rock and Roll de la revista Rolling Stone. A banda de cantautor, també era poeta, dramaturg i exercia de professor universitari. La seva militància al Partit Comunista de Xile el va conduir a recolzar el president Salvador Allende i a ser víctima de l'onada repressiva que va desfermar el cop d'estat militar del 1973 impulsat per Augusto Pinochet.

El cantautor va ser arrestat a l'Universitat Tècnica de l'Estat amb altres professors i estudiants simpatitzants d'Allende. Un cop traslladat a l'Estadio Chile, el van separar de la resta dels presoners i va patir nombroses agressions físiques; entre elles, li van trencar les mans amb la culata d'un fusell. Va morir amb 41 anys després de rebre 44 trets de fusell. La seva viuda, la ballarina britànica Jan Turner, va haver d'enterrar-lo clandestinament.

stats