ESTATS UNITS
Internacional 29/08/2019

Trump ordena expropiar terrenys per construir el mur

Promet indults si es vulnera la llei per fer la tanca abans de les eleccions del 2020

K. Rogers / Z. Kanno-youngs
3 min
La frontera entre Mèxic i els Estats Units està delimitada amb pals en aquest tram a O’odham Nation, a Arizona.

WashingtonLa promesa electoral de Donald Trump de construir un mur al llarg de la frontera sud-oest entre els Estats Units i Mèxic no s’està materialitzant, o no al ritme que el president pretenia. Per això ha ordenat al seu equip accelerar l’execució costi el que costi, fins i tot amb requisant terres a la frontera.

El president ha suggerit en diverses ocasions en reunions sobre la política migratòria que els seus assessors “prenguin la terra” i “l’acabin d’una vegada”, segons un dels presents. The Washington Post va revelar que Trump havia promogut les expropiacions de terra i que havia plantejat la idea d’oferir indults als funcionaris disposats a incomplir la llei, cosa que ha plantejat altres vegades a l’hora d’explorar fórmules per complir les seves promeses de campanya.

Dimecres un alt funcionari de l’administració va insistir que Trump mai no havia plantejat seriosament indults ni havia demanat a ningú que incomplís la llei. El president havia estat fent broma, segons va dir el responsable: “Fa l’ullet quan ho diu”. I Trump va dir dimecres a Twitter que el seu oferiment d’indult era fals.

Però el president nord-americà ha defensat en públic que el govern té dret a expropiar terres per construir infraestructures i ja ha concedit indults a funcionaris que han incomplert la llei, com els confidents i assessors presos en la investigació sobre la ingerència russa del fiscal Robert Mueller i els alts càrrecs que defensaven les seves polítiques antiimmigració.

Dins la Casa Blanca, els assessors presidencials asseguren que fan tot el que poden per complir la promesa amb rapidesa. En un comunicat, Hogan Gidley, portaveu adjunt de la Casa Blanca, va dir que “el president Trump està avançant més del que ningú ha fet mai a la història per construir el mur, assegurar la frontera i promulgar les polítiques d’immigració que va votar el poble nord-americà”.

Execució lenta

Tot i haver promès construir 500 milles de mur en el seu primer mandat, el cos d’enginyers de l’exèrcit dels Estats Units i contractistes privats han reparat o erigit fins ara 60 milles de tanques, segons un document del servei de duanes i protecció de fronteres.

A Washington els demòcrates s’han enfrontant als intents de l’administració per transferir més recursos a la frontera sud-oest. Dimarts van carregar contra el departament de Seguretat Nacional per transferir més de 150 milions de dòlars del fons d’assistència per a desastres naturals de l’Agència Federal de Gestió d’Emergències per pagar els tribunals temporals d’immigració a la frontera.

“Robar de fons que són necessaris sempre és inacceptable, però escurar les butxaques del finançament per a situacions d’emergència per pagar un espantós pla d’empresonament de famílies és inhumà i esfereïdor”, va dir Nancy Pelosi, portaveu dels demòcrates en un comunicat, “i fer-ho a uns dies de l’inici de la temporada d’huracans és increïblement temerari”.

Ara que s’enfronta a la volatilitat dels mercats i que topa amb la Reserva Federal pels tipus d’interès i es nega a retrocedir de la seva guerra comercial amb la Xina, Trump es mostra impacient per mostrar una història d’èxit als seus partidaris abans de les eleccions del 2020.

Un tema sensible

D’ençà que va presentar la seva candidatura a la Casa Blanca, Trump s’ha implicat a fons en la qüestió del mur fronterer, perquè era un tema recurrent en els seus discursos i perquè li agradava la reacció que provocava entre els seus seguidors als mítings.

També ha defensat en diverses ocasions que el mur s’erigeixi a través de les anomenades declaracions de dret d’expropiació, un concepte que inquieta la gent que viu o treballa en terres que poden servir per construir el mur a la frontera.

“El dret d’expropiació és molt interessant”, va dir Trump en un discurs al gener a la Casa Blanca. “I sense el dret d’expropiació no tindríeu cap autopista, no tindríeu cap escola, no tindríeu cap carretera. El que aconseguim amb el dret d’expropiació, al cap i a la fi, és un acord per avançat”.

stats