'True crime'

Carles Porta torna a Tor, el cas de la seva vida

TV3 estrena la nova docusèrie sobre l'assassinat de Sansa, propietari d'una de les muntanyes més grans del Pirineu

3 min
Carles Porta, en una dels fotogrames de la sèrie documental

BarcelonaFa quasi trenta anys que Carles Porta està enganxat a la història de Tor, l'assassinat el 1995 de Josep Montané, Sansa, propietari d’una de les muntanyes més grans del Pirineu. Al petit poble de Tor, de només tretze cases, els veïns feia més de cent anys que es barallaven per demostrar qui hi vivia més dies a l'any, i l'assassinat de Montané era el tercer que tenia lloc a la població del Pallars Sobirà. Porta va començar a investigar els crims l'any 1997 i en va fer un 30 minuts que és un dels més vistos de la història de TV3. El periodista no ha deixat mai d'intentar esbrinar què va passar i ara compartirà les últimes novetats del cas amb una sèrie documental de vuit episodis que arrencarà aquest dilluns a les 22.05h a la televisió pública. "Tor és una sèrie única i irrepetible per a una història única i irrepetible", assegura Porta.

Tor és un dels grans projectes per a aquesta temporada de TV3, que confia que els seguidors que es van endinsar en aquesta història criminal fa 27 anys connectin amb la sèrie de true crime per saciar les seves ànsies de més detalls. L'interès pel cas no ha disminuït amb el pas del temps i cada nova aproximació que Porta ha fet a la història ha tingut èxit. A banda del reportatge del 30 minuts, l'any 2005 Porta va ampliar la seva investigació amb el llibre Tor, tretze cases i tres morts, que es va convertir en un fenomen de la literatura de no-ficció en català, i el 2018 va tornar a endinsar-se a Tor amb un pòdcast del mateix títol. Enguany, coincidint amb l'estrena de la sèrie, Porta també ha publicat el llibre Tor, foc encès.

Un material extens

Tot i que Porta ha explicat el cas de Tor en moltes ocasions, assegura que la docusèrie aportarà coses noves. "Malgrat que l'espectador conegui la història, cada capítol el sorprendrà, perquè cada un és diferent. El fil conductor és la pregunta «qui va matar Sansa?», però cada episodi és temàtic", detalla el periodista. Assegura que en el setè capítol apareixen nous personatges, que no havien aparegut abans, i que segons Porta són "d'una força increïble" i aporten elements per aproximar-se encara més a la identitat de l'assassí de Sansa. "Ningú s'avorrirà i ningú trobarà res ja vist o llegit", argumenta.

El primer episodi se centra en l'aparició del cos de Sansa, que va ser trobat el 30 de juliol de 1995 a casa seva, a Tor. Feia 5 mesos que el jutge de Tremp l’havia fet amo únic de tota la muntanya, cosa que no havia agradat gens a la resta de copropietaris de la muntanya, les 13 famílies que tenien casa al poble. El cadàver el van trobar dos hippies de Tor i de seguida es va apuntar Miquel Aguilera, que vivia a casa de Sansa, com a autor del crim perquè l’havien sentit amenaçar de mort l'home.

Per fer la sèrie, l'equip ha comptat amb molt material d'arxiu, a més de 60 entrevistes i més 190 hores de metratge. Per aconseguir que Tor tingués una identitat pròpia que la distingís de Crims s'ha optat per treballar molt la part visual i s'ha fet una recreació dels fets a través d'una maqueta. Així, el maquetista Eduard Grau ha reconstruït el poble de Tor, amb les seves cases, camins i cotxes, i amb figures dels personatges protagonistes de la història en les diferents èpoques del relat. Per embolcallar la història, s'ha fitxat Roger Mas, que posa veu a la banda sonora. "Amb tots aquests elements, hi ha una voluntat claríssima de fugir de Crims, i crec que ho aconseguim. Ara, el narrador soc jo, esclar; això no vull ni puc evitar-ho", diu Porta. De fet, cada episodi arrenca amb ell donant la benvinguda a l'espectador al costat d'una llar de foc, un element que fa referència al fet que segons els estatuts de copropietaris de la muntanya de Tor s'havia de tenir foc encès tot l'any per demostrar que eren residents habituals del poble. D'altra banda, també connecta amb la tradició d'explicar contes o històries a la vora del foc.

El periodista ha dedicat bona part de la seva vida professional a investigar Tor i en la preestrena de la docusèrie no va poder evitar emocionar-se al parlar del seu nou projecte. Tot reprimint unes llàgrimes, va assegurar que sent una pressió molt alta amb cada nova aventura audiovisual que enceta i que, en el cas de Tor, el repte és molt gran. "La sèrie ho té tot, és una metàfora de la humanitat amb el que és bo i el que és dolent", diu.

Sigfrid Gras es mostra convençut que la sèrie serà un èxit i, per això, a la preestrena va fer el següent advertiment: "Si voleu anar a Tor, millor que ho feu abans de l'estrena de la sèrie, perquè després ja no s'hi podrà anar".

stats