Internacional 13/03/2018

Trump fa fora el secretari d'Estat, Rex Tillerson

El fins ara director de la CIA, Mike Pompeo, serà el nou cap de la diplomàcia nord-americana

Ara
2 min
Rex Tillerson, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha fet fora aquest dimarts el seu secretari d'estat, Rex Tillerson, i ha anunciat que el substituirà pel fins ara cap de la CIA, Mike Pompeo. Ho ha confirmat en un tuit, i més tard ha dit que la número dos de Pompeo, Gina Haspel, serà la nova directora de la CIA.

"Mike Pompeo, director de la CIA, serà el nostre nou secretari d'Estat. Farà una feina fantàstica! Gràcies, Rex Tillerson, pel teu servei! Gina Haspel es convertirà en la nova directora de la CIA i la primera dona escollida per al càrrec. Felicitats a tots!", diu Trump a Twitter.

El comiat de Tillerson era un rumor als passadissos de Washington des de feia temps, però fins avui no s'havia dut a terme. Les informacions sobre la seva marxa van començar a sonar després de diverses desautoritzacions públiques per part de Trump, en especial quan el va contradir sobre l'estratègia a seguir cap a Corea del Nord.

Quan Tillerson va obrir la porta al diàleg amb el règim de Pyonghyang, Trump li va respondre amb un tuit que "amb Corea del Nord s'hi ha dialogat durant 25 anys" i no havia servit de res. En canvi, la setmana passada, mentre Tillerson –de viatge oficial a Egipte– seguia la línia oficial de negar qualsevol possibilitat de negociació amb Pyongyang, el president Trump es despenjava per sorpresa amb l'anunci d'una reunió seva personalment amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un.

El desembre passat, els rumors sobre la marxa de Tillerson es van fer molt intensos i fins i tot ja s'apuntava la seva substitució pel cap de la CiA, Mike Pompeo, com finalment s'ha concretat.

Tillerson va deixar l'empresa petroliera ExxonMobil, de la qual era president, per assumir la Secretaria d'Estat, en un nomenament controvertit perquè suposava posar com a cap de la diplomàcia nord-americana algú considerat proper al president rus, Vladimir Putin, o que si més no des de la seva empresa havia fet molts tractes amb Rússia.

stats