Internacional 15/05/2014

Indignació a les xarxes socials per la foto d'un assessor d'Erdogan clavant una puntada de peu al familiar d'un miner mort

Les marxes de protesta per l'accident acaben amb violents incidents entre la policia i els manifestants

Efe
2 min
La impactant imatge en què un assessor d'Erdogan clava puntades de peu al familiar d'un miner mort / EFE

IstanbulAmb Turquia de dol oficial i amb les tasques del rescat dels miners encara en marxa, el pis ha vist aquest dijous una jornada de vaga general i protestes en un ambient marcat per la tensió. Una tensió incrementada per la publicació en tots els diaris d'una impactant fotografia en la qual es veu un assessor d'Erdogan clavant puntades de peu al familiar d'un miner mort. L'atac de l'assessor va tenir lloc dimecres, però la publicació de la imatge aquest dijous ha encès encara més els ànims d'una població en estat de xoc.

Diversos sindicalistes han hagut de ser hospitalitzats aquest dijous després de la intervenció policial amb gasos lacrimògens que intentava frenar una marxa en protesta per l'accident miner de Soma. Unes 20.000 persones s'han manifestat a la ciutat d'Esmirna, a prop de la mina accidentada, per denunciar les condicions de treball en les mines de carbó privatitzades. La policia va intervenir contra la manifestació amb canons d'aigua a pressió i gas lacrimogen.

També a Istanbul, la policia local ha bloquejat una manifestació sindical i ha acordonat una important artèria de trànsit al barri de Besiktas per evitar que la marxa pogués prosseguir. "No és un accident, és un assassinat", han corejat els manifestants, en referència a la reducció de les mesures de seguretat a la mina de carbó de Soma, responsables, segons ells, de l'accident que s'ha cobrat la vida d'almenys 282 obrers.

En la mateixa Soma la tensió continua sent molt alta i la visita dimecres del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, lluny de servir per calmar els ànims, ha aconseguit tot el contrari. Les xarxes socials turques han reaccionat irades a la fotografia que mostra un familiar dels miners morts estirat a terra després de ser reduït per dos membres de l'aparell de seguretat d'Erdogan, mentre un assessor del primer ministre li clava una o diverses puntades de peu.

També ha causat estupor l'asseveració d'Erdogan que un accident miner d'aquesta magnitud és "una cosa habitual" i "inevitable", citant nombrosos exemples de l'Anglaterra del segle XIX i de la Xina i l'Índia a mitjans del segle passat.

stats