Xocs en una manifestació massiva contra les restriccions a Brussel·les

Una setantena de detinguts en la protesta, que ha reunit manifestants de diferents països

ARA
2 min
Protesta contra les restriccions contra la Covid a Brussel.les, Bèlgica

BarcelonaEls voltants de les seus de les institucions europees a Brussel·les s'han convertit aquest diumenge en l'escenari d'una batalla campal, al final d'una manifestació contra les restriccions per la pandèmia, que ha reunit 50.000 persones segons la policia i mig milió segons els organitzadors. Es tracta de la protesta més gran fins ara de les moltes que ha viscut la capital belga protagonitzades pels contraris a les vacunes, el certificat covid o altres limitacions. Hi ha almenys setanta detinguts i dotze manifestants i tres policies han estat traslladats a l'hospital, segons un comunicat emès al vespre per la policia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La manifestació s'havia desenvolupat sense incidents fins que després dels parlaments, al parc del Cinquantenari, han començat els aldarulls. Poc abans de les tres de la tarda la policia ha ordenat als manifestants que es dissolguessin. Els agents antiavalots han utilitzat canons d'aigua i gasos lacrimògens contra els manifestants que llançaven pedres i petards i s'han viscut escenes de tensió, amb policies acorralats que s'han hagut de refugiar al metro. La majoria de manifestants, amb pancartes contra les vacunes i el certificat sanitari, no portaven mascareta.

L'entrada de la seu del Servei Exterior de la UE ha quedat fortament malmesa, com ha denunciat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

Fa setmanes que Brussel·les viu protestes contra el certificat sanitari, que s'exigeix per accedir a restaurants i esdeveniments culturals, i no és el primer cop que hi ha enfrontaments amb la policia. En aquest cas, però, la convocatòria s'havia llançat fa mesos i s'hi havien sumat grups d'altres països europeus, entre els quals moviments com World Wide Demonstration for Freedom (Manifestació Mundial per la Llibertat) o Europeans United for Freedom (Europeus Units per la Llibertat): s'han pogut veure banderes dels Països Baixos, Polònia, França i Romania.

La variant òmicron, ja majoritària al continent, deixa 60.000 nous casos diaris a Bèlgica, que ha portat les autoritats a parlar de "tsunami", tot i que el sistema sanitari ha notat menys pressió que en anteriors onades. El govern ha anunciat l'ampliació dels horaris dels restaurants, tot i que l'oci nocturn continua tancat.

stats