Amnistia Internacional denuncia un "ús excessiu de la força" de la policia en les protestes a Catalunya

L'ONG alerta de la utilització "injustificada" de porres i de tècniques de dispersió com el carrusel

Amnistia Internacional ha denunciat aquest divendres "l'ús excessiu de la força" per part de la policia durant les manifestacions de protesta contra la sentència als presos polítics a Barcelona i a la resta de Catalunya. En un comunicat, l'ONG critica l'ús "inapropiat" i "injustificat" de les porres i lamenta que es facin servir tècniques com el carrusel (l'ús de vehicles a gran velocitat) per dispersar els manifestants. "És molt preocupant la forma com s'està utilitzant el material antidisturbis en el marc d'aquestes protestes", afirma Amnistia Internacional, que fa una "crida urgent a totes les autoritats" a garantir "el dret a la reunió pacífica".

L'entitat recorda que "la naturalesa de les mobilitzacions ha sigut eminentment pacífica, tot i que s'han produït alguns actes de violència que han posat en risc algunes persones" i demana a les forces de seguretat que actuïn "amb moderació". Un equip d'Amnistia Internacional ha estat seguint les manifestacions sobre el terreny i ha documentat, diuen, "diversos casos d'ús excessiu de la força".

També alerten que s'ha actuat contra persones "que no suposaven cap risc, inclosos periodistes i persones immobilitzades pels agents que, tanmateix, continuaven sent colpejades al cap i a la part superior del cos". L'ONG ha criticat, a més, que s'hagin disparat pilotes de goma o d'escuma "a molt poca distància per dispersar multituds" o "en llocs semitancats", com el pàrquing de l'aeroport de Barcelona. Aquestes pràctiques, diuen, "van en contra dels estàndards internacionals".  

La directora d'Amnistia Internacional a Europa, Marie Struthers, ha defensat que la prioritat de les autoritats ha de ser "reduir la tensió" i "permetre que qualsevol persona que vulgui expressar la seva opinió de manera pacífica ho pugui fer de manera segura". Així mateix, el director de l'ONG a Espanya, Esteban Beltrán, ha reclamat a les autoritats que no contribueixin a "l'escalada de tensió al carrer" i que responguin "de manera proporcionada davant dels possibles brots de violència". 

Més continguts de