Marchena retreu a la Fiscalia que pregunti als testimonis per què van anar a votar

Votants de l'1-O descriuen episodis de violència policial als col·legis electorals

Ot Serra
3 min

MadridEl judici al Procés, en directe

La 40a sessió del judici al Procés la monopolitzen testimonis del referèndum proposats per la defensa de Jordi Sànchez, i hi coincideixen relats sobre la violència policial als col·legis i altres casos on els cossos policials de l'Estat no van actuar. La Fiscalia ha centrat les seves preguntes en el grau de coneixement dels votants de les resolucions del Tribunal Constitucional i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que havien suspès el referèndum i ordenat als cossos policials impedir la votació. Alguns han assegurat que desconeixien les instruccions judicials, mentre que d'altres sí que n'eren conscients. "Tot i aquestes resolucions vostè va anar a votar?", ha preguntat el fiscal Fidel Cadena a un dels compareixents, i Manuel Marchena s'ha avançat a la resposta: "Ella en principi és lliure de decidir si vota, no vota, si ho considera legal, il·legal... No pot vostè formular un retret a la testimoni per haver anat a votar".

▶ Marchena avisa al Fiscal que no pot retreure a una votant que volgués anar a votar l'1-O #JudiciProcés https://t.co/1dXjaN9NYa pic.twitter.com/YmehEb5dQQ

— ARA Política (@ARApolitica) 7 de maig de 2019

Una de les interrogades, Virgínia Martínez, ha exposat la seva vivència a les portes de l'Escola Castell de Dosrius (Maresme), on la Guàrdia Civil li va impedir l'entrada. "Em van fer una petita sacsejada i em van tirar a terra. Vaig començar a plorar histèrica", ha explicat Martínez, i ha afegit: "Va arribar un altre guàrdia civil que portava al pit una càmera i em va dir «deixa de fer el ridícul de tant plorar, que t'estic gravant»".

Un altre testimoni, Pere Sitjà, ha subratllat que diversos agents de l'institut armat li van arrencar la samarreta i, posteriorment, que va rebre cops de porra al cap, a la cuixa i al tou de la cama. Un escenari diferent ha dibuixat Joan Porras, que ha assenyalat que en un centre de votació de Manresa (Bages) van ser els Mossos d'Esquadra els que després d'una estona de mediació amb la multitud i sobretot amb tres advocats van acabar enduent-se les urnes "sense causar cap dany físic a ningú". Tampoc va haver-hi incidents al col·legi de Cànoves i Samalús, segons ha relatat Josep Fort, que ha indicat que només hi va quedar una parella de Mossos, que no van poder accedir al centre, i finalment es va produir la votació.

La versió predominant dels votants és que, al seu entendre, no es podia prohibir el referèndum i que volien expressar el seu dret a vot. "Era la festa de la democràcia", ha assenyalat Porras, en la línia del que ha apuntat Carme Budé, que ha destacat que votar és "l'essència de la democràcia". Aquesta veïna de Dosrius ha assegurat que la intenció de la multitud concentrada era que l'alcalde del municipi s'avancés per demanar l'ordre judicial a la Guàrdia Civil, "però no li va donar temps" perquè, tal com mostren els vídeos d'aquella actuació a l'Escola Castell, els agents el van empènyer i van entrar per la força al col·legi sense mediació prèvia.

En canvi, un votant al servei municipal d'ocupació de Girona, Martí Carreras, ha explicat que amb l'arribada de la Policia Nacional la fila de gent concentrada es va aplegar a les portes del centre no per impedir l'actuació policial "sinó per dificultar-la". El testimoni ha relatat la duresa de la intervenció dels agents antidisturbis, sobretot contra els bombers que es van arribar al punt de votació. "Pegaven de dalt a baix, i a un li van trencar el braç", ha assegurat. Qui també va rebre un cop al braç és Pere Font, que va acudir al Col·legi Víctor Català del districte de Nou Barris de Barcelona i va presentar una denúncia per l'actuació policial de la Policia Nacional en aquest punt de votació.

Alguns dels testimonis han servit per remarcar les diferències entre l'actuació dels cossos i forces de seguretat de l'Estat i els Mossos a l'hora d'impedir el referèndum. Porras ha explicat que els Mossos van retirar les urnes del centre de Manresa on volia anar a votar. "No van fer mal a ningú". Víctor Manuel Suñé va passar la nit a l'IES l'Alzina, on es va presentar una patrulla dels Mossos. "Els vam dir que no els deixaríem entrar, ells van aixecar acta i van marxar", ha explicat.

La Fiscalia ha posat l'accent en el cas d'una altra escola de Tortosa. Un votant ha explicat que els Mossos també s'hi van presentar. "¿Quan els Mossos van marxar es va seguir votant?", ha preguntat el fiscal Fidel Cadena, per fer notar que la policia no havia tancat l'escola tot i l'ordre judicial. "Sí, sense cap problema", ha contestat Joaquim Vallès.

stats