Sànchez demana a ERC que no faci partidisme amb la sentència

El diputat de JxCat acusa ERC de valorar un avançament electoral per l'ànsia d'arribar a la presidència de la Generalitat

Aleix Moldes
4 min
El número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, davant l’Audiència Nacional el dia 16 d’octubre de l’any passat.

BarcelonaERC no ha demanat la convocatòria d’eleccions per respondre a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Ara bé, des de fa algunes setmanes els seus principals referents prefereixen no tancar la porta a recórrer a les urnes per mostrar el rebuig a les probables condemnes. Suficient perquè des de JxCat hi hagi qui ho vegi com un moviment per intentar agafar el lideratge de la Generalitat. Dimecres va ser el torn del pres polític i diputat de JxCat al Congrés Jordi Sànchez, que va demanar als republicans que no facin partidisme. “Demano que no s’utilitzi la resposta a la sentència per fer política de partit. Barrejar-la anticipadament amb eleccions són ganes de fer-nos combregar amb rodes de molí”, va opinar en una entrevista a Europa Press.

El líder de la Crida es va preguntar quin projecte té Esquerra per a l’endemà d’aquestes hipotètiques eleccions i què és el que no podrien fer ja ara, amb un Govern i un Parlament alineats contra la repressió: “Un avançament electoral quan no s’ha arribat a la meitat de la legislatura ha d’estar justificat per alguna cosa més que per la legítima ànsia d’arribar com més aviat millor a la presidència de la Generalitat”.

Fonts d’ERC recorden que simplement prefereixen deixar totes les portes obertes, en un moment en què encara no hi ha una posició unitària per respondre al Suprem. Les eleccions no són, ara per ara, la proposta del partit i ahir mateix el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va anunciar que a partir del setembre començaria a parlar dels pressupostos del 2020 amb tots els grups parlamentaris. Fa temps, però, que a Esquerra es vincula el futur d’aquests comptes amb la continuïtat de la legislatura, malgrat que l’únic que té la potestat d’avançar els comicis és el president de la Generalitat, Quim Torra. Tres pròrrogues pressupostàries consecutives evidenciarien la solitud de l’executiu per tirar endavant les qüestions més rellevants. “Continuar en pròrroga l’any vinent seria insostenible per als serveis públics del país”, va subratllar ahir Aragonès en compareixença a la comissió d’Economia de la cambra catalana.

Eleccions per fer què, es pregunten des de JxCat, que lamenten la competència que hi ha hagut aquest 2019 entre els dos principals partits independentistes. La campanya de les generals, o fins i tot la de les municipals a Barcelona, va anar acompanyada de forts retrets de JxCat als republicans, a qui van acusar de pensar més en el partit que en el país. Més endavant hi va haver les negociacions als ajuntaments i també als òrgans supramunicipals, amb la crisi de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès com dos dels episodis més simbòlics.

Jordi Sànchez té clar que la unitat independentista serà difícil mentre ERC i JxCat competeixin electoralment per atraure els mateixos votants. “La competència electoral entre independentistes ho contamina tot i pot convertir-se en la causa de grans ineficiències i ineficàcies del sobiranisme -va advertir, recorrent a un símil habitual quan es parla de guerres comercials:- No veig Coca-Cola i Pepsi actuant sota una unitat estratègica”. Segons l’expresident de l’ANC, “si no existeix unitat independentista és o bé per incompetència dels dirigents o bé perquè a algú ja li va bé que no n’hi hagi”. Sense descartar la primera opció, a l’entrevista va dir que probablement la clau és a la segona.

Llista unitària

Així doncs, la llista unitària torna a ser una de les armes llancívoles de l’espai postconvergent contra els republicans. L’esgrimeix Sànchez, però també, de forma recurrent, els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont. Dimecres, a Catalunya Ràdio, la portaveu de JxCat a Madrid, Laura Borràs, hi va fer referència per justificar que el PSC presideixi la Diputació de Barcelona -en un pacte amb JxCat-: “Oi que no vam anar junts? Si haguéssim anat junts aquesta situació no hauria estat així”. Li va respondre a través de Twitter el vicesecretari general d’organització interna d’Esquerra, Isaac Peraire: “Quan sento això de Borràs o ho llegeixo de Carles Puigdemont -sense aportar cap justificació empírica- penso que fan pura estratègia partidista clàssica”. El partidisme és, per a uns i per als altres, el principal escull per la unitat. Coincideixen en una cosa: tots neguen que el practiquin.

La UGT considera que Torra “no ajuda” a trobar una solució

Les reflexions del president del Govern, Quim Torra, sobre quin és el camí que han d’emprendre els catalans “no estan ajudant gens” a trobar una solució al conflicte, en opinió del secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros. Segons ell, les opinions del cap de l’executiu “només representen una part de l’independentisme” i s’allunyen del camí per trobar consensos socials amplis. La UGT és una de les associacions que ha participat en les trobades amb Torra per consensuar una resposta unitària a la sentència contra els líders independentistes al Tribunal Suprem. Ros ha lamentat que aquestes reunions no hagin tingut continuïtat després de la primera presa de contacte, abans de l’estiu. La CUP també va reaccionar ahir a la conferència del president a Prada i va reclamar que el Govern “passi de les paraules als fets”. “Fa molt de temps que l’executiu té retòrica republicana que no té res a veure amb l’acció de govern”, va lamentar la diputada al Parlament Maria Sirvent.

stats