Jordi Sànchez: "L'1-O no va ser una jornada de violència: ho podran dir mil vegades, però no convenceran"

Avisa els membres del tribunal que "tenen la responsabilitat de no agreujar la crisi política"

Núria Orriols
2 min

Barcelona"L'1 d'Octubre no va ser una jornada de violència: ho podran dir mil vegades, però no podran convèncer la gent que el va viure que ho va ser. Va ser una jornada de protesta, de dissidència política i de desobediència civil, la més important d'Europa". Així s'ha dirigit Jordi Sànchez a les acusacions en la seva al·legació final al Tribunal Suprem, i ha retret a l'Advocacia de l'Estat i a la Fiscalia la manipulació dels fets i un tracte "injust" del que va passar a Catalunya l'octubre del 2017.

En aquest sentit, dirigint-se a Manuel Marchena, ha advertit que la sala segona del Suprem no només dirimirà sobre el dret de l'autodeterminació, sinó també sobre els "límits" de la llibertat d'expressió, manifestació, reunió i dissidència política. Per a Sànchez, el tribunal ha de resoldre una qüestió política perquè els partits estatals han traspassat la responsabilitat al poder judicial. "Vostès no tenen la solució del problema polític, però tenen la responsabilitat de no agreujar la crisi política. No és una responsabilitat menor, no m'agradaria ser a la seva pell", ha afirmat, afegint que "tant de bo" la sentència al judici al Procés ajudi a "resoldre" el conflicte polític.

L'exlíder de l'ANC també ha advertit que "no hi ha porta" que "es resisteixi" a una majoria democràtica que persisteix en el temps, i ha afirmat que tard o d'hora arribarà un acord amb l'Estat perquè Catalunya pugui "decidir el seu futur".

"Les urnes no poden ser l'instrument de cap cop d'estat. Votarem i ho farem amb un acord polític amb l'estat espanyol per votar sobre el que volem ser de grans", ha dit Jordi Sànchez. I ha afegit: "Potser jo no veuré la independència del meu país, però estic segur que s'arribarà a un acord per fer una votació, com ha passat a Escòcia o al Quebec".

Defensa de la no-violència

Sànchez ha començat el seu últim al·legat a la sala del Suprem citant Sòcrates: "És millor patir una injustícia que cometre-la". D'aquesta manera, l'exlíder de l'ANC s'ha reivindicat com a "víctima" d'una "injustícia" causada pels poders de l'Estat, i s'ha mostrat convençut que fins i tot la Fiscalia sap, en el fons, que les acusacions són "injustes".

"La no-violència és assumir les conseqüències malgrat que causin dolor [...]. Per a molts aquest judici ha sigut llarg, a tots ells els invito a pensar com han de ser de llargs més de 600 dies de presó. Això causa dolor a la persona que la pateix, però sobretot als familiars", ha afirmat Sànchez, visiblement emocionat referint-se als seus fills i a la seva parella.

També ha dit que aquest dolor ha sigut socialitzat a Catalunya, i ha afegit que s'ha transformat en "solidaritat". "Avui a Catalunya hi ha més capital social que fa uns anys", ha dit posant-ho en valor, en al·lusió també a la "confiança" entre associacions i ciutadans que es va generar –ha assegurat– durant la tardor del 2017 per fer el referèndum.

L'exlíder de l'ANC i ara diputat de JxCat al Congrés està acusat en aquest judici de rebel·lió per haver impulsat el referèndum de l'1 d'Octubre. La Fiscalia li demana fins a 17 anys de presó per aquests delictes, mentre que l'Advocacia de l'Estat en demana 8.

stats