Els polítics seran els primers testimonis després dels presos

L’objectiu és que els interrogatoris no coincideixin amb la campanya del 28-A

Marc Toro / Anna Mascaró
2 min
El president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, aquest dijous durant el judici

BarcelonaEl judici al Procés en directe

Si l’inici del judici del Procés va ser clau per al trencament de les converses entre el Govern i la Moncloa i la posterior convocatòria d’eleccions generals, l’avançament electoral també marcarà el desenvolupament formal del judici. Segons van avançar ahir fonts del Tribunal Suprem a Europa Press i va poder confirmar l’ARA, la sala presidida pel magistrat Manuel Marchena preveu citar els testimonis polítics a l’inici de la fase testifical. Amb això vol evitar que el seu interrogatori coincideixi amb la campanya electoral dels comicis espanyols, que començarà a mitjans d’abril -quinze dies abans de la cita amb les urnes.

La intenció del Suprem és que els interrogatoris als testimonis comencin abans de quinze dies, els primers després que hagin declarat tots els acusats. Per complir amb el calendari, les fonts del tribunal expliquen que es podrien arribar a habilitar com a dies de judici els divendres o fins i tot els dissabtes. Entre els testimonis de caràcter polític destaquen l’expresident espanyol Mariano Rajoy i diversos membres del seu govern, però també el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el lehendakari, Iñigo Urkullu. De l’antic executiu espanyol també declararan l’exvicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, i els exministres Cristóbal Montoro (Hisenda) i Juan Ignacio Zoido (Interior). Aquest últim va ser acceptat durant la fase de qüestions prèvies de la setmana passada a petició de l’advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, mentre que la resta d’exmembres del govern espanyol van ser sol·licitats com a testimonis per l’acusació popular de Vox.

La formació d’extrema dreta, que paradoxalment trobarà en el judici un altaveu tant abans com durant la campanya electoral, serà la primera de les parts que interrogarà Rajoy, Santamaría i Montoro. La participació dels ultres en el judici ha estat fins ara pràcticament nul·la, ja que els presos s’han negat a respondre a les seves preguntes i, igualment, Marchena tampoc els ha permès fer-les. Els membres de Vox que sí que van tenir protagonisme són els militants que van assistir com a públic i que els observadors internacionals critiquen que s’encarreguessin d’organitzar la cua a les portes del Suprem durant la primera jornada.

La responsabilitat de la violència

En un comunicat emès ahir, la plataforma International Trial Watch (ITW), que integra diverses associacions que observen el judici, va criticar que les acusacions responsabilitzin de la violència del referèndum la ciutadania i no la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. El col·lectiu va denunciar també que les acusacions “minimitzin la gravetat de les lesions patides per la ciutadania”. L’entitat, als membres de la qual se’ls va denegar l’entrada formalment com a observadors internacionals, torna a demanar al Tribunal Suprem que se’ls permeti accedir-hi com a tals.

Entre les qüestions que denuncia, ITW apunta que “el ministeri fiscal i l’Advocacia de l’Estat introdueixen fets nous” en els interrogatoris, i critica “l’anomalia processal” de començar el judici sense incorporar tota la documentació. Els observadors també avisen que s’han de tenir en compte elements garantistes, com per exemple que el fet de no respondre a les acusacions no ha de tenir conseqüències jurídiques.

stats