Microsites 11/02/2019

L'associació Advocats Europeus Demòcrates demana l’alliberament immediat dels presos polítics

Observadors internacionals viatjaran a Madrid durant el judici

Ara
2 min
L’associacio d’Advocats Europeus Demòcrates demana l’alliberament inmediat dels presos polítics

BarcelonaL'associació Advocats Europeus Demòcrates (AED) ha exigit aquest dilluns a través d’un comunicat l’alliberament “immediat” dels líders independentistes que estan en presó provisional, i ha fet pública la seva decisió d’enviar membres de diferents països europeus a Madrid com a observadors internacionals durant el judici de l’1-O.

Després de la reunió a Madrid del dia 9, l’AED ha expressat la seva “preocupació” davant la "falta de garanties processals durant el judici", ha afirmat que la defensa no ha tingut temps suficient per preparar-se com cal i ha denunciat que no puguin tenir accés a tota la informació del judici. A més, ha criticat que testimonis proposats pels lletrats hagin sigut rebutjats pel tribunal. Segons l’AED, que nou dels líders independentistes acusats estiguin sota presó preventiva "perjudica la preparació del judici" i, per aquest fet, ha exigit l'alliberament "immediat" dels presos, els quals considera que són a la presó “per raons polítiques".

Segons l’AED, que els membres del Tribunal Suprem siguin elegits pel Consell General del Poder Judicial, que a la vegada és elegit pel Congrés espanyol, “pot afectar greument la independència judicial i política dels diferents magistrats”. Ha comparat aquesta situació, en què queda qüestionada la independència judicial, amb la de Turquia, que ha violat l'article 18 de la Convenció i el dret a vot i a ocupar càrrecs públics per la detenció preventiva del polític kurd Selahattin Demirtas. És per això que l’associació ha remarcat que "aquest no és un tema espanyol, sinó europeu, i que pot tenir seriosos efectes sobre l'estat de dret".

Els lletrats han explicat que les condicions en què estan els líders independentistes encausats durant el judici poden tenir "conseqüències negatives en la capacitat de cadascun d'ells per defensar-se" i considera de "vital importància" l’observació internacional "ben informada i respectuosa" amb el sistema judicial espanyol durant tot el judici. És per això que alguns dels seus membres viatjaran a Madrid durant els pròxims mesos per assistir a les vistes, relacionar-se amb altres com a observadors internacionals i estudiar en profunditat els aspectes legals del cas del referèndum català, "des d'una perspectiva dels drets humans".

stats