"La presó no és la solució": entitats i clubs esportius catalans reaccionen davant la sentència

Les principals federacions esportives suspenen l'activitat "en solidaritat amb els condemnats"

Nuria García
4 min
LA SAMARRETA FA VIA La segona equipació del Barça va ser una de les opcions de vestir més triades pels catalans que dimecres van formar la Via Catalana.

Barcelona[Segueix aquí en directe les reaccions a la sentència del Tribunal Suprem contra el Procés]

Les entitats i clubs esportius catalans han reaccionat davant la sentència del Tribunal Suprem. El primer club a dir-hi la seva davant la sentència ha sigut el Barça, i tot just després han començat a expressar el seu parer molts clubs, esportistes i entitats esportives catalanes.

El Barça ha assegurat que "de la mateixa manera que la presó preventiva no va ajudar a resoldre el conflicte, tampoc ho farà la presó dictada avui perquè la presó no és la solució". El club blaugrana ha afegit que la resolució del conflicte que viu Catalunya passa, "exclusivament, pel diàleg polític". "Ara més que mai el club demana a tots els responsables polítics que liderin un procés de diàleg i negociació per resoldre aquest conflicte, que també ha de permetre l'alliberament dels líders cívics i polítics condemnats". El Barça ha tancat el seu comunicat enviant "suport i solidaritat a les famílies dels que són privats de llibertat".

En aquest sentit, el jugador Gerard Piqué s'ha alineat amb la postura del Barça assegurant que està "orgullós de formar part d'aquest club" pel comunicat que ha fet després de la sentència.

En clau Barça, també hi han dit la seva Sergi Roberto –que ha retuitejat el comunicat del club blaugrana i ha dit que els presos tenien tot el seu "suport i solidaritat"–, la jugadora Alexia Putellas –que ha assegurat que la sentència no és la solució i ha demanat "solucions polítiques ja!"– i el capità del Barça d'handbol Víctor Tomás –que ha dit que està "molt trist per tot el que està passant i com està passant". Xavi Hernández, exjugador del Barça i entrenador de l'Al-Sadd de Qatar, ha expressat els seus sentiments a Instagram: "Vergonya", ha dit, incloent a sota els anys de presó de tots els líders polítics i socials condemnats

"Vergonya", ha dit Xavi Hernández a Instagram després de conèixer la sentència

També ha reaccionat a la sentència l'Espanyol, que de nou ha reiterat el seu "respecte a les decisions judicials". "El club és una entitat purament esportiva i, com a tal, no representa els sentiments, ni els posicionaments personals i individuals de tots els seus socis i sòcies, com no podia ser d’una altra manera”, indica l’Espanyol, en la línia en què s'ha expressat en aquests últims anys. "Reiterem el nostre respecte a les decisions judicials, i lamentem el patiment que malauradament determinades situacions processals puguin generar a persones individuals, les seves famílies o als sentiments col·lectius”, afegeixen en un comunicat. Finalment, l’Espanyol anima les institucions a buscar solucions polítiques: ‟Encoratgem tots els poders públics a buscar solucions polítiques i democràtiques per a aquesta crisi social, per la via del diàleg i dins del marc legal i del més estricte respecte a la legalitat”.

A nivell de clubs, també ha reaccionat el Girona, que ha expressat el seu "rebuig a la sentència" i també ha demanat "diàleg sense condicions" que inclogui "l'alliberament dels líders cívics i polítics condemnats, empresonats injustament des de fa dos anys". ‟La judicialització del conflicte no resoldrà la situació, que requereix una solució política”, afirmen.

L’Spar Citylift Girona, vigent campió de la lliga femenina de bàsquet, ha anunciat que expressa ‟el rebuig davant la sentència publicada pel Tribunal Suprem” perquè considera que ‟s’han menyspreat els valors democràtics i de diàleg que caracteritzen el nostre país”. ‟Com a club, donem suport als presos polítics i exiliats, així com a tots els seus familiars i la població catalana en general, que avui sent atacats els seus drets democràtics i les seves llibertats”, afegeix.

El CN Sabadell, el club al qual havia estat lligat Raül Romeva, un dels condemnats, ha dit que com a institució "respecta la justícia i la seva legalitat" però, en la mateixa línia que el Barça, creu que "la presó no és la millor manera de resoldre" un conflicte polític. Per això, el club vallesà emplaça els líders polítics i socials "a liderar un procés de diàleg i negociació per resoldre el conflicte" i, de retruc, que porti "l'alliberament dels líders polítics i socials empresonats, condemnats i exiliats".

Les federacions esportives suspenen l'activitat

Les federacions esportives catalanes han decidit suspendre l'activitat prevista per a aquest dilluns "en solidaritat amb els condemnats" però també per evitar problemes "en previsió de les possibles afectacions a la mobilitat que puguin produir-se durant la jornada". Així, mentre la Federació Catalana de Futbol i la Federació Catalana de Bàsquet han indicat que "l'única solució hauria de passar pel diàleg entre totes les parts", la Federació Catalana de Motociclisme ha volgut "posar de manifest el profund desacord amb la sentència", que, diu, "allunya d’una solució dialogada i política del conflicte".

La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes ha instat els clubs catalans a adherir-se a la iniciativa Marxes per a la Llibertat, i la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) s'ha adherit al manifest de sindicats i entitats de la societat civil de Catalunya en resposta a la sentència del Procés.

Guardiola: "La lluita no-violenta no s'aturarà fins que s'acabi la repressió"

L'actual entrenador del Manchester City i una de les personalitats esportives més compromeses amb la situació de repressió que es viu a Catalunya, Pep Guardiola, ha posat la cara i la veu en un comunicat internacional de la plataforma Tsunami Democràtic. Guardiola ha llegit un text que s'ha emès per la cadena britànica BBC i l'agència de notícies France-Presse (AFP) aquest dilluns a les 21.05 hores. "La lluita no-violenta no s'aturarà fins que s'acabi la repressió i [a l'estat espanyol] es respecti el dret a l'autodeterminació com al Quebec o a Escòcia", ha expressat.

stats