Esquerra avisa a Torra que "no és el moment de posar dates" a l'exercici de l'autodeterminació

Sabrià explica que el seu partit desconeixia la proposta que ha fet aquest dijous el president

Ara
2 min
El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, durant la seva intervenció davant del ple.

BarcelonaExercir l'autodeterminació, sí, posar terminis sobre quan s'ha de fer, no. Així s'ha pronunciat aquest dijous ERC des del ple del Parlament que s'ha celebrat per abordar com s'ha de reaccionar a la sentència del Tribunal Suprem. El president d'Esquerra Republicana a la cambra, Sergi Sabrià, s'ha mostrat convençut que Catalunya exercirà el seu dret a escollir si vol ser una república, però ha advertit "que no és el moment de posar dates, sinó de treballar consensos i trobar acords amb múltiples actors". La posició del partit d'Oriol Junqueras xoca amb l'expressada pel president Torra que, en el discurs que ha inaugurat el ple, ha defensat tornar a "exercir l'autodeterminació" en aquesta legislatura.

Sabrià ha explicat que el seu partit -malgrat ser soci de govern de JxCat- desconeixia la proposta que faria avui el president fins el mateix moment en que l'ha escoltat en el ple. "La proposta del president que acabem de conèixer és una proposta que valorarem", ha conclòs. En finalitzar el discurs del líder republicà, el president de la Generalitat no ha aplaudit.

Diàleg amb l'Estat

ERC ha coincidit amb el president del Govern que l'única resposta a la sentència és seguir avançant cap a la independència. "La sentència és un error que ens portarà a la llibertat definitiva", ha expressat Sabrià, però ha discrepat de Torra sobre el camí que ha de portar fins a la república. Per ERC, l'eina per arribar fins aquest punt és un referèndum que es farà després de "forçar l'estat a seure en una taula a negociar una solució política". Així, ERC insisteix en la via del diàleg amb l'Estat que, malgrat admetre que és complicada, considera que s'ha d'explorar fins el final perquè "s'assegui en una taula". "El conflicte no se soluciona amb més conflicte. S'ha de buscar una solució democràtica", ha reblat el dirigent republicà. Així, s'ha mostrat molt crític amb el veredicte del Suprem, però ha assegurat que ni això els farà desistir de reclamar diàleg: "Ni 100 anys de presó faran que la nostra proposta canviï: omplir la cadira i iniciar el diàleg".

El ple del Parlament d'avui, que fa setmanes s'havia projectat perquè l'independentisme donés una resposta unitària al veredicte del Suprem, finalment només ha servit per escenificar les diferències estratègies entre socis de Govern.

El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament de Catalunya

Crítica als Mossos

ERC també ha carregat contra el paper dels Mossos en les dues darreres nits d'aldarulls: "Una policia democràtica no atropella la gent". Sota la atenta mirada del conseller d'Interior, Miquel Buch, els republicans han considerat que els errors que veuen en la policia catalana no són generalitzats, però si que hi ha "actuacions dels cossos policials que embruten la feina d'una majoria de persones". També ha demanat a Buch que reaccioni de immediat: "Cal investigar i resoldre-ho ja. Més transparència i més comunicació i prou atropellaments i prou caps oberts", ha resumit. També ha rebutjat els aldarulls, assegurant que "qui vulgui exercir la violència trobarà el rebuig" sense matisos del seu partit.

stats