Microsites  /  Judici al Procés 15/10/2019

Els Mossos revisaran l’actuació i les càrregues a l’aeroport

Les intervencions de la policia catalana i la Policia Nacional al Prat acaben amb 115 ferits, un dels quals operat d’urgència per una lesió als testicles

Pau Esparch / Lara Bonilla
4 min

Barcelona[Segueix l'última hora de les reaccions i totes les accions a la sentència del Procés]

Uns manifestants agafats al capó d’una furgoneta de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos mentre el vehicle circula uns metres. És un dels vídeos de l’actuació de dilluns de la policia catalana a l’aeroport del Prat. Les escenes no han agradat al departament d’Interior, que revisa les imatges de la intervenció dels Mossos d’Esquadra per la mobilització a la terminal T1 convocada pel Tusnami Democràtic. Encara que fonts del departament han recordat que el cos avalua les seves actuacions a posteriori per comprovar si s’han respectat els criteris policials, l’acció de la furgoneta dels antiavalots està sota la lupa. Però fins ara el director general dels Mossos –el responsable polític del cos– no ha obert cap expedient d’informació reservada per aquest cas.

Des de la policia catalana estan fent la investigació interna habitual abans d’anar un pas més enllà, i Interior insisteix que es necessita temps per analitzar el conjunt de la intervenció. Malgrat tot, segons el SEM, les fortes càrregues a l’aeroport –que no són només atribuïbles als Mossos perquè també hi va actuar la Policia Nacional– van deixar 115 ferits, gairebé la totalitat de les persones lesionades en les diverses protestes de dilluns a Catalunya per la sentència del Procés. Els altres ferits, 16, van ser a Barcelona, Maçanet de la Selva, Lleida i Reus. Dels 115 lesionats al Prat, un va perdre un ull [vegeu la següent notícia] i un altre va patir un traumatisme als testicles.

El lesionat als testicles, de 30 anys, ha sigut intervingut “d’urgència” a l’Hospital Clínic i està ingressat en situació “estable”, però per motius de privacitat no s'han donat més detalls. Alerta Solidària ha dit que l’home va patir una “agressió” de la Policia Nacional.

Els advocats de l’associació de defensa de drets humans Irídia han assegurat que almenys sis dels 131 ferits a l’aeroport van rebre l’impacte d’un projectil d’escuma (foam). També han recollit que cinc persones van patir cops de porra al cap i 16 lesions en altres parts del cos, al marge del noi que va perdre l’ull i el lesionat als testicles. Els advocats han afegit que 11 periodistes van ser agredits pels policies i han denunciat que hi havia agents antiavalots dels Mossos que no portaven el número d’identificació a l’esquena.

Contra manifestants asseguts

“Estava asseguda i sense cap avís previ vaig rebre tres cops de porra”, explica a l’ARA la Marta, una de les ferides al Prat. Dilluns a les cinc de la tarda era a l’exterior de la terminal T1, en una zona d’aparcaments, quan uns manifestants van decidir asseure’s. Tot i que els que havien fet aquest gest no superaven la desena, diversos agents antidisturbis dels Mossos van dirigir-se contra els asseguts i algun dels agents va carregar. En el cas de la Marta, va rebre un cop de porra a la cama, un altre a la ronyonada i el tercer al braç, cosa que li va provocar una fractura al cúbit. També apunta que el SEM tenia dificultats per atendre tots els ferits.

Altres testimonis presents a la mobilització a l’aeroport parlen de desorganització en l’actuació policial. Recorden que els antiavalots actuaven en grups de pocs agents que quedaven dividits entre els manifestants i que no hi havia una línia policial definida. L’objectiu dels Mossos i la Policia Nacional va ser evitar que la massa de gent concentrada superés el control de seguretat de la terminal T1 i ningú entrés a l’interior de les instal·lacions, tot i que en poques ocasions els manifestants ho van intentar. Tanmateix, els agents van respondre amb dures càrregues sense que s’hagués superat el blindatge.

La policia espanyola estava situada a les portes d’accés i els Mossos a l’espai públic de l’aeroport. Però a mesura que avançava la mobilització de dilluns al Prat, la intervenció es va combinar entre els efectius d’ordre públic dels Mossos i de la Policia Nacional, encara que els antidisturbis no actuaven a la mateixa zona i evitaven coincidir. El dispositiu estava dirigit des del Centre de Coordinació Operativa (Cecor) situat al departament d’Interior i liderat pels Mossos, amb la presència de comandaments de la policia espanyola a la sala. Els Mossos van fer servir pistoles d’escuma i la Policia Nacional llançadores de pilotes de goma. Segons fonts del cos espanyol, dilluns només van utilitzar pilotes de goma a l’aeroport.

Un agent dels Mossos apuntat amb una pistola d’escuma en l’actuació de dilluns a l’aeroport del Prat per la mobilització.

Els Mossos van fer dilluns tres detencions en les diverses actuacions, en les quals van resultar ferits 47 agents. La primera a l’aeroport del Prat, la segona a la N-II a Mataró i la tercera en la protesta davant la Subdelegació del govern espanyol a Lleida. En els tres casos la policia va fer les detencions per atemptat contra els agents de l’autoritat.

stats