44 ferits en la protesta de la Via Laietana contra la policia

Un mosso que va caure del furgó va resultar ferit i està pendent d'una operació al genoll

àlex Gutiérrez / Carla Fajardo
2 min
Una barricada al passeig de Gràcia amb el carrer Casp

BarcelonaMilers de persones –10.000, segons la Guàrdia Urbana– van omplir ahir la Via Laietana de Barcelona contra la violència policial, després de la manifestació unitària convocada per l'ANC i Òmnium al carrer Marina. Els Mossos d'Esquadra van carregar contra els manifestants, que van llançar pilotes de goma de colors i mides diferents, petards, objectes i bombes de fum contra la policia. Els Mossos van llançar pilotes de foam i van empènyer els manifestants fins a la plaça Urquinaona i, després, fins a la plaça Catalunya, on es van encendre barricades.

El SEM va atendre 44 persones ahir a Barcelona: 37 van ser donades d'alta in situ i 7 més van requerir trasllat sanitari. Un mosso d'esquadra va resultar ferit al caure d'un furgó policial en marxa que circulava a gran velocitat amb la porta oberta. L'agent va ser traslladat a l'hospital, segons informa el Servei d'Emergències Mèdiques. L'agent va demanar primer l'alta voluntària a l'Hospital de Sant Pau, però al migdia ha anat a a l'Hospital del Mar, on se l'haurà d'operar del genoll. El SEM va atendre 46 persones ferides. D'aquestes, 27 eren agents dels Mossos i tres de la Policia Nacional. Cap dels ferits d'ahir està en estat greu.

Sanitaris per la República, rebuts amb aplaudiments pels manifestants, asseguren que van fer quaranta atencions i tres evacuacions. Per la seva banda, la Policia Nacional va confirmar set detencions. Entre els detinguts hi ha dos menors d'edat.

Els manifestants van respondre llançant pilotes de goma i plàstic a la crida dels Comitès de Defensa de la República (CDR), que van convocar la manifestació amb el lema "Us tornarem les vostres pilotes" i van proposar portar pilotes de casa amb missatges escrits. Fins a les 21 h la manifestació va transcórrer sense incidents. Només hi va haver alguns moments de tensió a la cruïlla de Via Laietana amb el carrer Magdalenes, on alguns manifestants, que es van tapar la cara amb bufs i mocadors, van llançar objectes i van pintar estelades i una bandera comunista a la part del darrere d'una furgoneta policial.

Els furgons d'antiavalots es van situar en aquest indret després d'intentar obrir-se pas entre els manifestants pel mig de la Via Laietana a l'inici de la manifestació. Els Mossos van haver d'acompanyar-los per sortir de la multitud. Els que estaven situats davant la comissaria van fer segudes amb crits d'“Aquest edifici serà una biblioteca” i “Ser policia, vergonya em faria”.

Els Mossos han denunciat un home per haver apuntat amb un làser el pilot de l'helicòpter policial durant els aldarulls, per posar en perill la seva seguretat. Va ser identificat a la plaça Tetuan, segons han explicat a l'ACN fonts policials, i s'ha iniciat un expedient sancionador que pot acabar amb una multa d'entre 30.001 i 600.000 euros.

stats