El Suprem descarta ajornar el judici al Procés per les eleccions del 28-A

Manté la intenció d'acabar-lo abans de l'inici de la campanya tot i acumular més de 500 testimonis

Ara
2 min
El Suprem descarta suspendre el judici si s'avancen les eleccions

MadridSegueix el judici al Procés en directe

Si el Tribunal Suprem ja tenia pressa per acabar el macrojudici del Procés abans de les eleccions municipals i europees del 26 de maig, la convocatòria de generals per al 28 d'abril afegeix més pressió al tribunal per accelerar les vistes. El que té clar és que no té cap intenció d'ajornar el judici per la convocatòria d'eleccions generals anticipades per al 28 d'abril. Fonts de l'alt tribunal asseguren que una vista oral que ja està programada no es pot veure alterada amb unes noves eleccions sobre la taula, i més quan nou dels acusats estan en presó preventiva.

No hi ha cap llei a Espanya que obligui a suspendre un judici perquè coincideixi amb la campanya d'unes eleccions. Però sí que històricament hi ha un pacte no escrit entre poder judicial i poder polític per no interferir en ple debat electoral. Sobretot pel que fa la publicació de sentències, que es poden avançar o ajornar mesos perquè no esquitxin un debat polític clau.

La intenció del tribunal és accelerar al màxim les vistes i ampliar-les dels dimarts, dimecres i dijous previstos, a dilluns, divendres i dissabtes, si cal, perquè les declaracions de testimonis, o almenys les sessions més importants, acabin la segona setmana d'abril, coincidint amb l'inici de la campanya, i el judici quedi vist per sentència a finals d'aquell mes. Una feina titànica. El Suprem confia que la Fiscalia i les defenses accedeixin a retirar alguns dels més de 500 testimonis previstos.

De moment, però, no s'han fixat encara més sessions que les tres previstes per a la setmana que ve: dimarts, dimecres i dijous. Pot ser que ni durant aquest període acabi l'etapa d'interrogatoris. Durant aquesta setmana caldrà fixar també quan comencen a declarar els testimonis. La intenció és començar pel bloc polític, que inclou Mariano Rajoy. Aquests interrogatoris es poden allargar perquè els testimonis no poden rebutjar respondre a una de les parts, com sí que ha passat amb els acusats, que no responen a Vox, per exemple. El president del tribunal, però, ja ha advertit que no permetrà "debats ideològics" a la sala.

La llei només estableix que els judicis es poden suspendre per causa de malaltia, per falta d'un dels testimonis essencials o per la necessitat de practicar noves diligències. En cap dels supòsits apareix la convocatòria d'eleccions. A més, en cas de suspendre's, cal celebrar una nova sessió abans de trenta dies perquè no sigui causa de nul·litat del procés judicial. Fonts judicials recorden que no es va suspendre el judici del cas dels ERO a Andalusia, que va coincidir amb la fase final de les passades eleccions andaluses i que apunten que una de les opcions és posar testimonis de poc perfil polític durant les jornades de campanya electoral per rebaixar una possible confrontació o ingerència.

stats