Microsites  /  Judici al Procés 06/03/2019

La secretària judicial va demanar un helicòpter davant l'"allau de ciutadans" el 20-S: "Tenia por"

La funcionària acusa la intendent dels Mossos Teresa Laplana de no socórrer la Guàrdia Civil

Montse Riart / Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
5 min
El president del tribunal del Procés, Manuel Marchena, és l’únic dels set magistrats del jurat que ha pres la paraula durant el judici.

MadridUna de les claus del relat sobre la suposada violència que fan les acusacions del Tribunal Suprem sobre les protestes pels escorcolls a la conselleria d'Economia és la declaració de la secretària judicial del jutjat 13 de Barcelona, que va ordenar aquelles entrades. La funcionària va assegurar en un informe que havia hagut de sortir escalant pels terrats de l'edifici per la violència a l'exterior. Només començar la seva declaració com a testimoni al Suprem, Montserrat del Toro ha apuntat a la mateixa situació de "tumult": "En una hora ja vam tenir indicis que es desbordaria la situació. Allò va començar sent una concentració i es va acabar convertint en un tumult". La lletrada ha arribat a parlar d'un "mar de ciutadans" i ha descrit fins i tot "una allau" de persones que bloquejava la sortida, fins al punt que va demanar, ha dit, un helicòpter.

La lletrada, que declara sense que es vegi la seva imatge, ha rebaixat el to de l'únic episodi que fins ara han aconseguit desmuntar les defenses, el de la seva suposada sortida pel terrat, però en canvi ha introduït nous elements en altres moments de la jornada per intentar justificar la idea d'una protesta violenta a les portes de la conselleria d'Economia. També ha acusat els Mossos d'Esquadra de no facilitar agents per protegir la comitiva judicial i socórrer la Guàrdia Civil i ha assenyalat directament la intendent Teresa Laplana, que està processada a l'Audiència Nacional juntament amb el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

Descriu un "tumult"

La lletrada ha admès que com que estava dins de l'edifici no va poder presenciar durant la major part de la jornada què estava passant fora, tot i així ha assegurat que a les onze del matí ja hi havia milers de persones concentrades a l'exterior de l'edifici. "Deien «No passaran, no sortiran, votarem!»" La secretària ha arribat a parlar d'un "tumult" i d'una "remor típica d'un tumult". La funcionària ha afirmat que va sentir la veu de Carme Forcadell a través d'un megàfon des de l'interior de l'edifici, però l'expresidenta del Parlament no va intervenir i, a més, no hi havia cap servei de megafonia fins a les quatre de la tarda, tal com ha explicat el lletrat de Jordi Sànchez, Jordi Pina. En canvi, Del Toro ha subratllat que no va escoltar durant la tarda que sonés música a l'escenari que es va instal·lar a la Gran Via.

A preguntes de l'advocada de Forcadell, Olga Arderiu, la funcionària ha acabat admetent que en cap moment va veure que l'expresidenta del Parlament fos la persona a qui va escoltar, entre altres coses perquè era en un despatx "amb els balcons tancats i les persianes abaixades", tot i que ha assegurat que ho infereix del que li van explicar els responsables de l'operatiu i el so de la veu. Tant Arderiu com l'advocat Jordi Pina s'han mostrat sorpresos perquè la lletrada recordés ara detalls que havia omès en la seva declaració a instrucció, tot i que va ser un mes després dels fets del 20-S. "He anat rememorant cada dia l'últim any i mig el que va passar aquella jornada per preparar-me per aquest dia", ha assegurat.

Ja a la tarda, la secretària ha explicat que va pujar al terrat i va fotografiar "un mar de persones" fora de l'edifici. En aquell moment, diu, va entendre perquè "no era possible sortir en helicòpter com havia demanat". Segons ha dit, els agents de Mossos van entendre que la seva petició era una "broma". Tot i que Jordi Sànchez va assegurar durant el seu interrogatori que l'escorcoll judicial es va allargar fins ben entrada la nit, la funcionària diu que a dos quarts de deu del vespre ja s'havia acabat i volia abandonar l'edifici. La funcionària ha assegurat que quan va baixar al vestíbul va veure una "allau" de persones abocades a les portes de vidre de la conselleria d'Economia. Fins i tot van llançar una ampolla d'aigua, ha assegurat.

La sortida per l'edifici del costat

La secretària ha admès que a l'hora de sortir li van oferir tres opcions: sortir per la porta, habilitar un passadís de civils o un amb agents antidisturbis dels Mossos, tot i que inicialment els havia acusat de no facilitar-los ajuda. "Sortir per la porta era inadmissible", ha dit la secretària, que ha assegurat que "el que m'estava esperant fora de l'edifici no era una opció segura", tot i que ha admès que no va arribar a veure el passadís. Finalment va trucar al jutge d'instrucció 13, el difunt Juan Antonio Ramírez Sunyer, demanant-li ajuda: "M'has de treure d'aquí, no hi ha sortida".

Finalment li van oferir sortir per l'edifici del costat. Tot i que en el seu primer informe havia parlat d'una sortida escalant murs i terrats, la funcionària ha fet aquest matí un relat ben diferent. Ha explicat que l'accés al teatre Coliseum el va fer per un pati interior situat a la segona planta, superant un mur "d'un metre", ajudada per vuit agents dels Mossos d'Esquadra.

Ara bé, ha introduït un altre nou element. La idea inicial era que sortís "barrejada entre el públic del teatre perquè coincidia amb l'acabament d'una funció", però ha assegurat que el gerent se'n va desdir i es va quedar mitja hora en un camerino. Finalment el van convèncer, però la resta de públic ja havia sortit. La funcionària diu que finalment van haver de sortir intentant no cridar l'atenció i córrer cap un vehicle policial que estava entre dues furgonetes dels Mossos.

Dubtes amb els escorcolls a Economia

En l'interrogatori de les defenses han sorgit dubtes i possibles irregularitats en relació als escorcolls al departament d'Economia. L'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, ha fet saber a la testimoni que la interlocutòria del jutjat 13 no preveia l'escorcoll dels despatxos de dos càrrecs del departament dels quals ha parlat Del Toro, sinó que les ordres es limitaven a quatre despatxos en concret. La secretària ha apuntat que va trucar el jutge i que aquest el va avalar per fer els escorcolls a l'àrea de processos electorals, per bé que no va fer constar aquest permís a l'informe que va elaborar l'endemà.

Protecció de la identitat

Del Toro ha entrat a la sala amb el cap cot. Ha passat al costat del banc dels acusats sense mirar-los, protegint la seva identitat amb els cabells i vigilant no entrebancar-se amb els forats de les reixes d'aire que flanquegen els presos. S'ha assegut a la tauleta on declaren els testimonis. Ha començat declarant amb un fil de veu i la secretària de la sala li ha hagut d'acostar al micròfon mentre vigilava que ningú entre el públic, sobretot en aquest cas, fes servir el mòbil. L'interrogatori ha transcorregut en silenci, només trencat per la pluja fina que cau a Madrid i les respiracions trencades quan Del Toro parlava de "tumults", de la idea de sortir amb un "helicòpter" o a l'assegurar que es va haver de "despenjar" per baixar del "muret" que separava la conselleria del teatre Coliseum.

Algunes defenses havien assenyalat en els seus escrits que Del Toro podia ser la titular d'un perfil de Facebook que seguia pàgines partidàries de la unitat d'Espanya i que havia emès algun comentari contrari a l'independentisme. En l'interrogatori, Van den Eynde ha volgut preguntar a la funcionària sobre aquests fets, però Manuel Marchena l'ha advertit que no podia interrogar-la sobre el vessant ideològic. Tot i l'avís, l'advocat ha pogut preguntar si havia fet un comentari a les xarxes socials sobre una notícia de persones vinculades a ERC, acusant-los de "'destroyers'", però Del Toro ha puntualitzat que feien referència a uns "incidents vandàlics" al seu poble i no ha recordat que tinguessin relació amb ERC.

stats