De la defensa de Forcadell a les crítiques al ple del 6 i 7 de setembre: frases destacades del testimoni dels representants del Parlament al Suprem

Roger Torrent i els principals dirigents de la cambra declaren al Suprem. També l'exlletrat major Antoni Bayona i el secretari general, Xavier Muro

Ara
4 min

BarcelonaEls màxims representants del Parlament de Catalunya, el president de la cambra Roger Torrent; el vicepresident de la mesa, José María Espejo Saavedra, i el secretari segon de la mesa, David Pérez, han declarat aquest dilluns al Tribunal Suprem, en el marc del judici de l'1-O. Al seu torn, la sala també ha escoltat el testimoni de l'exlletrat major Antoni Bayona i el secretari general, Xavier Muro. Aquestes són algunes de les frases més destacades de la seva intervenció.

Roger Torrent, president del Parlament

1. "Onze dels dotze acusats han estat diputats del Parlament, i el fet que estiguin en presó provisional suposa una greu distorsió del funcionament de la cambra. Vull expressar la meva preocupació pel fet que ells estiguin asseguts al banc dels acusats i l'extrema dreta exerceixi com a acusació"

2. "Un president del Parlament mai pot limitar o censurar les propostes dels grups parlamentaris [...]. En el lloc de Forcadell hauria fet exactament el mateix"

3. "Les lleis aprovades als plens dels dies 6 i 7 de setembre, del referèndum i de transitorietat jurídica, emanaven de la voluntat majoritària dels diputats [...]. La finalitat era que els ciutadans poguessin votar i decidir lliurement el seu futur"

4. "No renunciarem mai a la voluntat majoritària del poble de Catalunya, que és decidir el nostre futur. Vam votar l'1-O, i tornarem a votar, perquè estic convençut que el conflicte polític només es resoldrà mitjançant un referèndum"

5. "La presidenta Forcadell no podria fer una altra cosa que no fos admetre a tràmit la proposta dels grups parlamentaris [...]. La mesa del Parlament no pot ser mai un òrgan censor"

6. "És evident que la llei de transitorietat mai va tenir efectivitat, que mai va tenir efectes jurídics"

7. "Avui al banc dels acusats ens hi hauríem d'asseure milers de persones, perquè vam ser milers els que vam participar en els fets que avui es jutgen"

8. "La mesa no entra mai a valorar el fons de les propostes per molt inconstitucionals que li puguin semblar, només mira si han entrat en temps i forma"

José María Espejo Saaverda, vicepresident de la mesa del Parlament

1. "La mesa no és un òrgan polític sinó governatiu de l'administració parlamentària"

2. "En totes les reunions de la mesa en què es qualificaven iniciatives parlamentàries que suposessin un desenvolupament d'inici del procés constituent, anul·lada pel TC, vaig deixar clar i especificar que allò no es podia admetre perquè tots havíem estat advertits pel TC"

3. [Sobre les lleis de transitorietat:] "S'estaven admetent a tràmit unes iniciatives en frontal oposició als posicionaments del TC"

4. "El procediment de lectura única va ser impugnat al TC i suspès. Per això es va fer el canvi de l'ordre del dia de forma una mica sorprenent"

5. "Des del meu punt de vista, es va mirar de treure importància a la suspensió que havia fet el Constitucional"

David Pérez, secretari segon de la mesa del Parlament

1. "Tenim l'obligació d'inadmetre a tràmit totes les propostes que contradiguin l'ordenament constitucional"

2. "Mentre jo hi vaig ser com a membre de la mesa es van produir inadmissions a tràmit per qüestions de forma i de fons. Jo considero que quan s'entra en el contingut de la iniciativa es pot entrar en qüestions de fons"

3. "El dia de la llei del referèndum vam demanar un informe del Consell de Garanties Estatutàries i la majoria de la mesa ho va considerar innecessari"

4. "Pensàvem que no es podia celebrar un ple per informar dels resultats del referèndum, i el TC ens va donar la raó. Després es va convocar un altre ple per «parlar de la situació política». No ens hi podíem posicionar en contra tot i que sospitàvem que seria sobre el referèndum"

5. "La meva posició era contrària a l'admissió a tràmit de la proposta de llei del referèndum"

6. "L'únic tràmit que es va admetre, respecte de la llei del referèndum, és el d'esmenes parcials, però no el d'esmenes a la totalitat"

Antoni Bayona, lletrat del Parlament (lletrat major durant l'1-O)

1. "[A partir del moment en què el TC va començar a aplicar mesures d'execució] Els serveis jurídics vam fer informes o advertències a la mesa sobre el deure d'impedir algunes iniciatives"

2. "Els serveis jurídics van fer un informe el 6 de setembre advertint de les responsabilitats penals en què podien incórrer els membres de la mesa"

3. "Una funció bàsica de qualsevol persona que n'assessora una altra és advertir-la dels possibles riscos que enfronta"

4. "Hi ha una facultat de les meses per no admetre iniciatives a tràmit, però no és un deure, és una possibilitat"

5. "L'admissió a tràmit només és l'inici d'un procediment. Una resolució inicialment inconstitucional pot acabar no sent-ho, i el contrari"

Xavier Muro, secretari general del Parlament

1. "Si la llei del referèndum estava suspesa no es podia donar cap fet de la seva aplicació"

2. "No fem un informe jurídic de cada procediment i iniciativa parlamentària. Normalment no es fan informes excepte algun cas que es detecti algun defecte de gravetat, o que sigui requerit o pel president del Parlament o per la mesa abans de resoldre"

3. "No recordo cap procediment en contra de l'opinió dels serveis jurídics"

stats