Crisi Climàtica

Un any per traçar un gran pacte per l'aigua

La Taula Nacional de l'Aigua reuneix tots els sectors per consensuar com produir, consumir i estalviar els pròxims anys

3 min
La Sequera a l’embassament de Rialb vista a ull de Drone, aquest cap de setmana

BarcelonaPrimera trobada d'una trentena d'entitats i associacions per abordar com s'ha de gestionar l'aigua a tot el país tenint en compte un futur amb més escassetat. La Taula Nacional de l'Aigua, convocada pel Govern, s'ha constituït aquest dilluns com el lloc d'on han de sortir els pilars d'una estratègia fonamental: com produir, aconseguir i consumir l'aigua, tenint en compte que els recursos disponibles minven i que, segons les previsions científiques, encara cauran més les pròximes dècades. L'executiu ha sortit de la primera presa de contacte "esperançat", mentre que les entitats socials i ecologistes han llançat un advertiment perquè la feina no es quedi només a la superfície: "Abans que res, la Taula ha de servir per abordar quin model de país volem i com contenim la demanda i prioritzem els usos", ha apuntat el portaveu d'Aigua és Vida, Dante Maschio, parlant en nom d'una vintena llarga d'entitats.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

El d'avui ha estat el dia de veure's per primer cop les cares, però la feina, a partir d'ara, s'allargarà durant tot un any. L'objectiu final és que en surtin les bases d'un futur Pacte Nacional de l'Aigua que dibuixi "mesures a curt, mitjà i llarg termini", segons ha dit el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Els debats s'organitzaran en diferents comissions sectorials (de turisme, agricultura i ramaderia, usos mediambientals, consum urbà i energia) i territorials, que faran una radiografia i posada al dia de les dades de consum en cada cas i dissenyaran propostes de millora per avançar cap a un consum més eficient.

Reunió de la Taula Nacional de l'Aigua, avui al matí

Les entitats –on també hi ha Ecologistes en Acció, la Plataforma en Defensa de l'Ebre i el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC)– han anat a la trobada amb una llista de més de 40 propostes sota el braç que aniran desgranant en les pròximes trobades. Abans de treballar en comissions sectorials o territorials, han avançat, caldria definir a quins usos de l'aigua es vol donar prioritat i com. "Els usos ambientals i els cabals ecològics dels rius han de ser una restricció prèvia per a qualsevol altre ús", ha avisat Maschio, que ha lamentat que són cabals mínims que s'han anat reduint als plans de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) els últims anys "sense cap justificació tècnica o científica".

Al document, les entitats també reclamen que la Taula serveixi per abordar la gestió pública d'un recurs com l'aigua als municipis i plantegi escenaris de limitar-ne el creixement del consum (per exemple, no permetre ampliar més el regadiu o garantir que l'eficiència dels sistemes de reg que s'instal·lin seran de debò un estalvi d'aigua i no una manera de poder plantar més hectàrees). "No podem apostar-ho tot a grans infraestructures com les dessalinitzadores", ha avisat el portaveu d'Aigua és Vida, que entre les propostes també plantegen mesures i canvis legals per garantir molt més aprofitament de l'aigua, per exemple, obligant a crear xarxes d'aprofitament d'aigües pluvials o aprofitar aigües grises com ja es comença a fer en alguns municipis.

El món municipal, de fet, també és una part important entre la trentena d'integrants de la Taula Nacional de l'Aigua. Hi són l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l'Associació de Micropobles i l'AMB. Hi ha portaveus del món agrícola i ramader i representants del món turístic i energètic. Les empreses subministradores, com Agbar, no hi són a títol personal sinó que hi ha una representació indirecta, segons el Govern, via l'Agrupació de Serveis d'Aigua de Catalunya (ASAC) i la Triple A (Associació d'Abastaments d'Aigua).

La cua de l’embassament, prop d'Oliana, a vista de dron, aquest cap de setmana

Oberts a canvis legals

Tot i que el que s'acordi a les comissions de treball i acabi consensuat a la taula no serà directament vinculant, la Generalitat ha subratllat el compromís perquè el resultat sigui el fonament d'un futur Pacte Nacional per l'Aigua. Pel camí, a més, no descarta poder incorporar canvis si cal en normatives vigents, com el Pla d'Emergència per la Sequera que marca les restriccions en cada fase d'alerta, o bé portar al Parlament iniciatives si s'han de modificar lleis ja vigents o introduir normativa nova.

Pel que fa al mètode de treball, el Govern s'inspira en la Taula del Ter, que fa anys va suposar un pacte entre administracions i tots els actors implicats al territori per reduir el transvasament cap a l'àrea de Barcelona. D'aquest acord, se'n va fent seguiment periòdic per avaluar el grau de compliment de tot el que es va consensuar.

stats