Els pantans es recuperen, però ens calen dos o tres temporals més

Els embassaments de les conques internes poden assolir o superar el 25% els pròxims dies

3 min
Imatge de l'embassament de Sau aquest dimarts.

BarcelonaL'episodi de pluges d'aquests últims dies era necessari: aigua a dojo a tot el país i sobretot a les capçaleres dels principals rius del territori, que arriba directament als embassaments. Dilluns va ser el dia més plujós en el conjunt de Catalunya des del 23 de novembre del 2021. Per tant, feia dos anys i mig que no plovia amb tantes ganes i extensió, i aquesta dada és un clar indicador de fins a quin punt la sequera que arrosseguem és greu i històrica. Les últimes precipitacions han estat un autèntic bàlsam –més fins i tot que les del març, que ja es van considerar positives per a les reserves–, i han disparat els pantans de les conques internes, que ja es troben en el 21,78% amb prop de 140 hm³.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Aquesta xifra ha pujat més de tres punts des de dilluns i és una fita que no s'assolia des de finals de setembre, fa set mesos, després que els pantans s'haguessin estancat les últimes dues setmanes per la falta de precipitacions. A més, el sistema Ter-Llobregat ja ha pujat fins al 21,79% de la seva capacitat. I la bona notícia és que aquest és només el principi d'un ascens que es mantindrà al llarg dels pròxims dies: encara ha d'arribar més aigua als embassaments fruit de les últimes pluges i nevades, però també dels xàfecs i les tempestes que continuaran caient de forma irregular els pròxims dies a les capçaleres dels rius.

Estimació de la precipitació acumulada
Dades del 26 al 30 d’abril del 2024 (fins a les 11.00 h) en mm.

200

150

100

75

50

40

30

20

10

5

1

0,2

0

200

100

150

0,2

40

50

30

20

75

10

0

5

1

200

100

150

0,2

40

50

30

20

75

10

0

5

1

Ara bé, i malgrat que aquest temporal de pluges ha estat una bona estocada contra la sequera, ni de bon tros serà la fi de la crisi hídrica. Malgrat que des del març el territori es va regant, el dèficit que s'arrossega des de fa anys és tan important que tota l'aigua que caigui serà poca. Caldrien almenys un parell o tres de temporals més com aquest per començar a veure la llum al final del túnel, i, tot i això, no tindríem els pantans plens del tot.

Tota la confiança, doncs, recau en el fet que la primavera regali nous episodis de pluges. De moment, les previsions a llarg termini indiquen que el maig pot ser un mes amb les precipitacions habituals per a l'època o, fins i tot, lleugerament més plujós del normal. Tenint en compte que és un mes marcat pels xàfecs, això es traduiria en precipitacions freqüents, especialment al Pirineu. Si es compleix la dita, pel maig tindrem cada dia un raig.

L'estat dels embassaments

Actualment, el cabal del riu Ter (que abasteix els pantans de Sau i Susqueda) ha pujat molt, fins a assolir un cabal màxim dimarts passat de més de 94 m³/s al seu pas per Ripoll (Ripollès). El cap de setmana, abans de les pluges de dilluns, amb prou feines se superaven els 5 m³ per segon. I aquesta escena de cabals plens a vessar d'aigua es repeteix pels principals rius del Pirineu, ja que a totes les capçaleres pirinenques han caigut més de 100 o de 150 l/m² els últims dies. Molta aigua que reben directament els pantans.

A més, les precipitacions han estat en forma de neu a les cotes més altes del Pirineu, i s'han acumulat entre 20 i 90 centímetres de neu nova a alta muntanya. Es tracta d'una gran reserva en forma de gel que garanteix més aigua cap als embassaments un cop s'acabin les precipitacions i la neu es fongui amb la pujada de les temperatures.

Evolució del nivell dels embassaments de les conques internes

Amb tota aquesta aigua, la previsió és que els pròxims dies els embassaments de les conques internes assoleixin o superin el 25% de la seva capacitat; un escenari inèdit a casa nostra des de l'estiu passat. Si ens fixem en els pantans més afectats per la sequera, el de Sau ja ha passat del 2,2% abans de les pluges al 9,4%, mentre que el de Darnius-Boadella ha pujat de l'11,3% al 14,9%. A més, el de Susqueda ja es troba en el 26,6%; el de la Llosa del Cavall, al 23%, i el de la Baells, al 34,5%.

El pantà de Foix, ple en un 65,8% de les seves reserves, continua amb unes dades força positives i sumant litres, així com el del Pasteral (81,1%) i el de Sant Ponç (32%). En canvi, els embassaments de Siurana, Riudecanyes i Gaià segueixen sota mínims i no han notat els efectes del temporal, ja que les pluges no han estat tan abundants a la zona sud del país.

Més enllà dels pantans

Totes les mirades se centren aquests dies en els efectes de les pluges als pantans de les conques internes, però també hi ha altres factors que s'han de tenir en compte. Catalunya és un país amb molts aqüífers i pous ubicats sota terra que garanteixen hidratació permanent a la vegetació i a la terra, i també abasteixen d'aigua camps i alguns municipis. Per tant, les precipitacions recents han servit per nodrir un subsol molt perjudicat per la sequera. Això no obstant, i com passa amb els embassaments, encara necessiten més aigua.

stats