Catalunya guanya reserves d'aigua per a dos mesos gràcies a les pluges del març

Mascort confia que les pluges endarrereixin l'entrada de Barcelona i Girona a la fase 2 d'emergència

G.G.G. / X.S.
2 min
Un matí de pluja a Barcelona aquest mes de març.

BarcelonaLes pluges i les nevades del març han nodrit una mica els embassaments de les conques internes de Catalunya, que ja superen el 17% de la seva capacitat. Tot i que el percentatge encara és baix, els senyals són optimistes: l’aigua acumulada assoleix ja els nivells de finals de desembre –moment a partir del qual els pantans es van començar a buidar sense aturador– i les reserves continuen remuntant tímidament, fins a recuperar els nivells perduts en els últims dos mesos i mig. Aquesta tendència és aplicable al sistema Ter-Llobregat, que ja està al 17,75% de la seva capacitat. 

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Ara bé, la forta sequera que s’acarnissa amb Catalunya no es redreçarà amb aquestes pluges. El mateix conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va avisar ahir que per aixecar la fase d’emergència caldria que les reserves arribessin a un mínim del 28%. “Si tenim previsió que hi hagi pluges i arribem a un percentatge important de les conques internes és possible que ens plantegem aixecar l’emergència”, va anticipar en una entrevista a Catalunya Ràdio, però va afegir que cal arribar a nivells com els de l’any passat en aquesta època de l’any. 

Segons Mascort, no tindria sentit aixecar-la amb els embassaments al 17% o 18% per tornar-la a decretar al cap d'un mes i mig, va dir. “Si passés el mateix que va passar l’any passat al maig i al juny, que va ploure molt i ens va salvar de l’emergència, ens podríem plantejar sortir de l’emergència. Si ha de ploure una miqueta, no”, va concloure el conseller.

Ajornar els vaixells amb aigua

L’aigua de les últimes pluges ha regat totes les capçaleres de la majoria de les conques internes en tot el seu recorregut, especialment les del nord, i s’espera que l'aigua encara continuï arribant als pantans els pròxims dies, sobretot a mesura que es vagi fonent la neu en cotes altes. Però els pantans del sud no han notat pràcticament cap diferència. 

Davant d’aquesta tendència, Mascort va confiar que, si continuen donant-se episodis de pluja com els d’aquestes setmanes –s’han recollit gairebé uns 13 hm³–, ni Barcelona ni Girona entraran en fase 2 d’emergència a l’estiu. Això permetria endarrerir mesures cares i excepcionals com portar aigua amb vaixells. “No és la solució a la sequera. És una mesura puntual que serviria per als equipaments indispensables que necessiten aigua”, va insistir. D’altra banda, el PSC va demanar la compareixença del conseller a la diputació permanent del Parlament perquè doni explicacions sobre la situació per la sequera.

stats