Mèdia 06/02/2015

Magnus Carlsen, rei dels escacs, al RAR d'aquest diumenge

El jove noruec protagonitza un número del suplement de l'ARA que condueix el lector a explorar els contrastos de l'Índia, l'origen de la música ska i la connexió catalana de l'escriptor austríac Stefan Zweig

Ara
2 min
Rar

BarcelonaDeixeble de Kaspàrov i l’únic que l’ha superat en joventut en el moment d'assolir el número 1 del món, Magnus Carlsen, de 24 anys, es va coronar el passat mes de novembre com a campió mundial d'escacs per segon any consecutiu. Tímid però amb un innegable èxit mediàtic, Carlsen confessa que juga bàsicament “per divertir-se” però també que no té pietat amb els seus adversaris. El RAR d'aquest diumenge se centra en les connexions que es despleguen a partir del jove noruec, un guanyador nat que està batent tots els rècords.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El català Miquel Illescas, gran mestre internacional d'escacs, va tenir l'oportunitat de jugar amb Magnus Carlsen fa 11 anys, quan el noruec encara era un adolescent i de primera volada: en tenia 13. Van empatar i el Miquel recorda que, en un sopar la nit d'aquell mateix dia, va fer broma amb els seus col·legues: “Si no l'he guanyat avui, no el guanyaré mai”. No anava errat el barceloní. A partir de llavors, la perícia de Carlsen no va deixar d'augmentar fins convertir-lo en el que és avui: el millor del món sobre les 64 caselles. A la part central de la revista, Miquel Illescas traça un perfil sobre Magnus Carlsen on hi falta el relat de la seva anècdota personal.

A banda d'aprofundir en la personalitat i èxit del jugador, el joc de connexions del suplement trasllada els lectors a un munt d'escenaris més. A l'Índia, per exemple. Diuen que l'origen dels escacs és allà: un joc anomenat xarutanga hauria sigut el seu avantpassat més clar. El RAR viatja al país asiàtic a través dels testimonis de 14 catalans que hi han estat i que tenen visions divergents. Des del clàssic “em va canviar la vida” fins al menys habitual “és el pitjor viatge que he fet mai”.

El tauler en blanc i negre dels escacs també du la revista a parlar de l'estètica ska, un estil que va néixer amb la reivindicació social d'acabar amb el racisme i la segregació entre blancs i negres. Finalment, del món de la moda el RAR es trasllada al de la literatura: escrita poc abans del seu suïcidi, 'Novel·la d’escacs' (1941) és l’última obra de l’escriptor austríac Stefan Zweig. El seu traductor al català, Joan Fontcuberta, desglossa el vincle editorial de l'autor amb Catalunya.

stats