Mèdia08/07/2019

Cristina Fallarás guanya el premi de periodisme María Luz Morales

El jurat reconeix un article que recordava totes les víctimes de la violència masclista del 2017

Albert Castellví

BarcelonaLa periodista i escriptora Cristina Fallarás ha sigut distingida amb el premi de periodisme María Luz Morales, que reconeix treballs periodístics sobre l’empoderament de les dones i els feminismes. El guardó, convocat per la Fundació Catalunya La Pedrera i l’Observatori Cultural de Gènere, amb el suport de l’ARA, es lliurarà aquest dilluns al vespre en un acte que se celebrarà a la Sala Gaudí de la Casa Milà. L’accèssit ha recaigut en Emanuela Zuccalà.

Inscriu-te a la newsletter Basades en fets realsTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Fallarás ha sigut premiada per l’article 'Femenino funeral: el lamentable recuento de las mujeres asesinadas durante 2017', que el diari 'Público' va publicar el 9 de gener de l’any passat. El text recordava, cronològicament, cadascun dels casos de dones assassinades a Espanya a causa de la violència masclista al llarg del 2017, indicant el nom, edat i nacionalitat de les víctimes i dels seus botxins (en els casos en què aquestes dades s’havien fet públiques) i amb un breu relat dels fets. Unes setmanes després de la seva publicació, quinze membres del grup d’Unides Podem al Congrés van llegir l’article a la cambra baixa, en un acte que volia servir per recordar les víctimes de la violència masclista.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l’accèssit, destinat a treballs periodístics publicats en formats diferents del text, ha sigut per al documental multimèdia 'Crossing the river. Mujeres africanas en lucha contra la mortalidad materna', que es va publicar a l’espai 'Planeta futuro' de la web d’'El País'. El treball explica les històries de tres dones de tres països africans que es dediquen a lluitar contra la mortalitat durant l’embaràs o el part.

El premi María Luz Morales es va crear fa tres anys per recordar aquesta periodista, que entre el 1936 i el 1937 va dirigir 'La Vanguardia' i es va convertir, així, en la primera dona que es posava al capdavant d’un diari d’àmbit estatal a Espanya. En les dues edicions anteriors els premis havien sigut per a Patrícia Soley-Beltran, per un text aparegut a 'El País', i Marina Subirats, per un article de l’ARA. En aquesta ocasió, el jurat el formaven la directora de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera, Marga Viza; la directora de l’ARA, Esther Vera; la presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Mavi Carrasco; la sociòloga Marina Subirats; els periodistes Ariadna Oltra i Lluís Reales, i la directora de l’Observatori Cultural de Gènere, M. Àngels Cabré.