Mèdia 08/07/2019

Cristina Fallarás guanya el premi de periodisme María Luz Morales

El jurat reconeix un article que recordava totes les víctimes de la violència masclista del 2017

Albert Castellví
2 min
Cristina Fallarás

BarcelonaLa periodista i escriptora Cristina Fallarás ha sigut distingida amb el premi de periodisme María Luz Morales, que reconeix treballs periodístics sobre l’empoderament de les dones i els feminismes. El guardó, convocat per la Fundació Catalunya La Pedrera i l’Observatori Cultural de Gènere, amb el suport de l’ARA, es lliurarà aquest dilluns al vespre en un acte que se celebrarà a la Sala Gaudí de la Casa Milà. L’accèssit ha recaigut en Emanuela Zuccalà.

Fallarás ha sigut premiada per l’article 'Femenino funeral: el lamentable recuento de las mujeres asesinadas durante 2017', que el diari 'Público' va publicar el 9 de gener de l’any passat. El text recordava, cronològicament, cadascun dels casos de dones assassinades a Espanya a causa de la violència masclista al llarg del 2017, indicant el nom, edat i nacionalitat de les víctimes i dels seus botxins (en els casos en què aquestes dades s’havien fet públiques) i amb un breu relat dels fets. Unes setmanes després de la seva publicació, quinze membres del grup d’Unides Podem al Congrés van llegir l’article a la cambra baixa, en un acte que volia servir per recordar les víctimes de la violència masclista.

Pel que fa a l’accèssit, destinat a treballs periodístics publicats en formats diferents del text, ha sigut per al documental multimèdia 'Crossing the river. Mujeres africanas en lucha contra la mortalidad materna', que es va publicar a l’espai 'Planeta futuro' de la web d’'El País'. El treball explica les històries de tres dones de tres països africans que es dediquen a lluitar contra la mortalitat durant l’embaràs o el part.

El premi María Luz Morales es va crear fa tres anys per recordar aquesta periodista, que entre el 1936 i el 1937 va dirigir 'La Vanguardia' i es va convertir, així, en la primera dona que es posava al capdavant d’un diari d’àmbit estatal a Espanya. En les dues edicions anteriors els premis havien sigut per a Patrícia Soley-Beltran, per un text aparegut a 'El País', i Marina Subirats, per un article de l’ARA. En aquesta ocasió, el jurat el formaven la directora de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera, Marga Viza; la directora de l’ARA, Esther Vera; la presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Mavi Carrasco; la sociòloga Marina Subirats; els periodistes Ariadna Oltra i Lluís Reales, i la directora de l’Observatori Cultural de Gènere, M. Àngels Cabré.

stats