Mèdia06/08/2019

Els escàndols de Silvio Berlusconi aterren a Movistar+

‘Silvio (y los otros)’, de Paolo Sorrentino, retrata les trames polítiques i els contactes amb la Màfia i el món de la prostitució del Cavaliere

Jaume Cladera

BarcelonaMovistar+ estrena avui en exclusiva a Espanya Silvio (y los otros), una minisèrie que sorgeix de la divisió en dues parts de la pel·lícula homònima italiana del 2018 dirigida per Paolo Sorrentino. L’emissió de la sèrie es farà pel canal Movistar Seriesmania, però també estarà disponible sota demanda i a Movistar+ Lite, la nova plataforma de streaming del conglomerat audiovisual.

Inscriu-te a la newsletter Basades en fets realsTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Respecte a la pel·lícula que es va distribuir a escala internacional, la producció suma 54 minuts de metratge que no es van poder incloure en el film original de Sorrentino, que en el seu format cinematogràfic té una durada de dues hores i mitja. Per aquesta raó, a Itàlia Silvio (y los otros) va ser presentada com dues pel·lícules diferents ( Loro 1 i Loro 2 ). En canvi, a l’hora d’internacionalitzar-la, es va optar per unificar-la en una sola cinta i sacrificar una part de la història amb l’objectiu de fer-la més comercial.

Cargando
No hay anuncios

La minisèrie que ara estrena Movistar+ se centra en la història de Sergio Morra, un empresari mediocre que somia triomfar amb els seus negocis turbulents. Després d’una revelació, s’adona que la manera més ràpida d’aconseguir l’èxit és desplaçar-se a Roma i aconseguir acostar-se a Silvio Berlusconi, l’home més poderós d’Itàlia, just en el moment en el quèel Cavaliere es troba en el moment més delicat de la seva carrera política. Berlusconi acaba de sortir del govern d’Itàlia i està cada vegada més preocupat per les irrefutables acusacions de corrupció i de relacions amb la Màfia que omplen els titulars de la premsa.

Per a Sergio Morra només hi ha una manera de cridar l’atenció de Berlusconi: aconseguir ser un més a les seves festes, acostar-se al seu exòtic seguici i sotmetre’s a les extravagàncies i a l’amalgama d’excessos que envolten el polític italià.

Cargando
No hay anuncios

La producció del 2018 va rebre crítiques molt variades -alguns van considerar que ridiculitzava en excés la figura de l’expresident italià-, però va haver-hi unanimitat en considerar que el film era un reflex de l’estil de Paolo Sorrentino, caracteritzat per la incontinència argumental i estilística, elements presents en el retrat dels excessos i les estridències que envolten el Cavaliere.

Silvio (y los otros) vol ser el relat de la caiguda en desgràcia de Berlusconi a partir de l’any 2000. Sorrentino mostra les dues cares delCavaliere: d’una banda, la d’un home atrevit, molt llest, polític, estrateg; d’una altra, la d’un individu vividor, cínic, masclista, egoista, superficial i excèntric. Quan es va estrenar la producció de Paolo Sorrentino, Berlusconi va declarar que coneixia l’existència d’un film sobre la seva figura i que esperava que, en tot cas, no es convertís en una agressió política i personal contra ell.

Cargando
No hay anuncios

En el rol de l’exlíder de la dreta italiana s’hi posa Toni Servillo, un dels actors fetitxe de Paolo Sorrentino, amb qui ja havia treballat anteriorment en pel·lícules com La conseguenze dell’amore (2004), Il Divo (2008) o La gran bellesa (2014), per les quals va ser premiat amb el premi David di Donatello, el màxim guardó d’interpretació de l’acadèmia del cinema italià. A la minisèrie està acompanyat per Elena Sofia Ricci, que interpreta Veronica Lario, que va estar casada amb Berlusconi entre el 1990 i 2014, i Ricardo Scamarcio, que dona vida a l’arribista Sergio Morra.

La vida de Silvio Berlusconi ja havia sigut traslladada a la pantalla amb anterioritat. Un exemple n’és el documental My way. The rise and fall of Silvio Berlusconi (2016), en el qual l’expresident se sincera parlant dels escàndols sexuals en els quals s’ha vist implicat, els judicis per corrupció en els quals ha participat en qualitat d’acusat, i també de la seva amistat amb Vladímir Putin. El Cavaliere tenia protagonisme en la sèrie italiana 1993, centrada en el Tangentopoli, una de les trames de corrupció més grans de la història d’Itàlia, i l’operació Mans Netes. La sèrie de Ludovica Rampoldi mostrava com aquell escàndol va propiciar l’entrada en política de Silvio Berlusconi, que a principis dels anys 90 encara era un magnat dels mitjans de comunicació. Per poder parlar d’ell, els responsables de la sèrie van haver d’esquivar els impediments legals que prohibien utilitzar el nom real i la imatge de l’empresari, però finalment ho van aconseguir.