Periodisme

El 'New York Times' i la seva cobertura sobre joves trans, sota la lupa

Gairebé 1.000 col·laboradors han signat una carta pública en què assenyalen que el diari dona una visió esbiaixada de la realitat trans

4 min
La façana del 'New York Times'

BarcelonaEl New York Times, un dels referents mundials del periodisme, acaba de rebre un toc d'atenció. Durant l'última setmana s'han multiplicat les crítiques cap al diari pel seu enfocament a l'hora de tractar qüestions que afecten la comunitat transgènere. Gairebé un miler de col·laboradors, actuals i passats, a més de subscriptors i lectors de la capçalera, han mostrat el seu rebuig per la cobertura que està fent de temes relacionats amb joves trans signant una carta publicada dimecres passat. No és l'únic manifest contra el diari. En una segona carta, associacions com ara l'Aliança Gai i Lesbiana contra la Difamació (GLAAD) dels EUA, amb el suport de personatges públics com la humorista Hannah Gadsby, acusen el New York Times de tractar la diversitat de gènere amb "una barreja estranyament familiar de pseudociència, eufemismes i llenguatge connotat mentre es publiquen reportatges sobre nens trans que ometen informació rellevant sobre les seves fonts".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A part de fer arribar la carta, la GLAAD també ha dut a terme accions de conscienciació posant en marxa un camió que ja circulat per davant de les oficines del diari amb el missatge: "Estimat New York Times, deixa de qüestionar el dret a existir de les persones trans i el seu accés a l'atenció sanitària". A través de la seva missiva, les associacions de defensa dels drets de les persones trans reclamen al diari "aturar la publicació d'articles esbiaixats", fer trobades amb líders de la comunitat trans cada dos mesos i contractar almenys quatre persones trans per a posicions a temps complet dins del diari.

Educació i sanitat

El punt crític que assenyalen les dues cartes és la manera en què el diari està tractant l'accés a recursos sanitaris dels joves transgènere i la seva protecció a les escoles, qüestions que el partit republicà ha posat al centre de la seva estratègia electoral. Durant el 2022, diversos estats republicans han fet canvis legislatius per restringir al màxim els drets de les persones trans, especialment les més joves, en àmbits com la sanitat o l'educació pública. Els crítics amb el New York Times asseguren que alguns dels articles del diari estan sent utilitzats com a part dels arguments antitrans dels polítics conservadors.

Un dels reportatges polèmics és Parents and schools clash on gender identity [Pares i escoles xoquen per la identitat sexual], de Katie Baker, que plantejava si les escoles haurien d'informar els pares en cas que els seus fills canviessin la seva identitat de gènere en el context escolar i no volguessin que els seus progenitors ho sabessin. El New York Times cita aquesta situació com un exemple de "les punyents tensions sobre com donar cabuda als nens trans" i com un fet que provoca inquietud en els pares i els fa sentir "malvats". Segons els col·laboradors del diari, el reportatge deixa de banda una qüestió de fons del debat: el dret dels infants trans a viure una transició segura. A més, assenyalen que la peça no especificava que els pares que han portat aquesta qüestió als tribunals formen part de l'estratègia legal posada en marxa per grups d'odi contra les persones trans. "Aquests grups han identificat les persones trans com «una amenaça existencial per a la societat» i busquen reemplaçar el sistema d'educació públic nord-americà per una educació cristiana feta a casa, dos elements de context clau que l'autora no va donar als lectors del Times", diuen.

Els signants de la primera carta, que va dirigida a Philip B. Corbett, editor encarregat del llibre d'estil del diari, assenyalen que la cobertura del New York Times està caient en els mateixos errors que es van cometre quan s'informava dels drets de les persones homosexuals o del VIH. "Sens dubte, recorda un moment de la història més recent en què era habitual parlar de l'homosexualitat com una malaltia mentre se sopava en família, una actitud fomentada en part per l'historial del New York Times de demonitzar les persones queer a través d'extensos reportatges científics", diu la carta.

Arran de les dues cartes, el director executiu del Times, Joe Khan, ha distribuït un memoràndum en què recorda a la plantilla que la política interna del diari prohibeix als treballadors unir-se públicament a accions de protesta o criticar o assenyalar la feina d'altres companys de la redacció. "La cobertura que hem fet de qüestions relacionades amb les persones transgènere, incloses les peces que són mencionades en la carta, és important i està ben feta i escrita de forma sensible. Així i tot, les persones que han fet aquests articles fa mesos que suporten atacs, assetjament i amenaces. La carta ignora el fort compromís del Times a l'hora de cobrir tots els aspectes de qüestions transgènere, inclosa l'experiència de vida de les persones trans i els prejudicis i la violència que la societat exerceix contra aquesta comunitat", argumenta Khan, que assegura que les acusacions de les quals el diari ha estat objecte són falses.

Lluny d'apaivagar-se, la polèmica ha continuat creixent. L'endemà de fer-se públiques les cartes, el Times publicava un article d'opinió en defensa de l'autora de Harry Potter, J.K. Rowling, en el punt de mira per les seves controvertides opinions sobre les persones trans. Un cop més, la direcció del diari s'ha defensat assegurant que han publicat múltiples peces d'opinadors a favor dels drets de les persones trans.

stats