Pareu màquines 04/05/2024

A l’‘Abc’ se li encenen les banyes pels toros

2 min

Urtasun ha fet una gesticulació antitaurina, suprimir el Premio Nacional de la Tortura Animal –crec que el nom oficial és un altre–, i les reaccions previsibles no s’han fet esperar. Però és el diari Abc qui bramula amb més intensitat i fa un desplegament d’articles d’opinió espectacular, ja que hi ha fins a set articles destacats d’opinió, francament innecessaris tenint en compte que tots defensen exactament el mateix punt de vista i es queden a un pas de proposar tirar el ministre daltabaix d’un campanar, seguint una altra de les boniques tradicions espanyoles.

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, en una imatge recent.

Alguns dels títols tenen aquella sonoritat que tant agrada als defensors de la tauromàquia com ara “Urtasun o la ceguera ideológica”, “¿Todos somos tontos?”, “Ministro de censura” o “¡Vaya cuadrilla!” que, per un moment, m’he pensat que estaven llistant àlbums de Mortadel·lo i Filemó. A l’altra banda, hi havia el diari El País, esquinçat. D’una banda, inclou crítiques de corrides. De l’altra, està donant suport a Pedro Sánchez amb intensitat. Per això va optar per una lamentació del seu crític taurí, on reivindicava el valor cultural de la fiesta, però l’enfrontava a una columna d’un expert que recordava una obvietat: tot és cultura, o té un substrat cultural, i explicava com fins i tot la violència contra les dones es podria veure sota aquest prisma, i ningú amb un mínim d’humanitat defensaria la seva preservació amb aquest pretext. (Bé, segur que en trobaríem algun!)

La dreta política s’ha afanyat a dir que crearà premis autonòmics per pal·liar l’eliminació del guardó estatal. Urtasun haurà de demostrar ara si només ha fet un gest de cara a la galeria o bé està determinat a erradicar una pràctica que fa anys que hauria de ser cultura... antiga.

stats